HÍREINK

Ezeknek az ételeknek a grillen a helyük!

Oké, oké tudjuk, hogy már sokat beszéltünk a grillezésről, de van egy dolog, amiről még nem írtunk ezzel a sütögetési formával kapcsolatban…

Mégpedig a legízletesebb, grillezhető ételekről.

Már letisztáztuk, hogy mi a különbség a grill és a BBQ között, valamint megosztottuk a kedvenc tippjeinket is a sütögetéssel kapcsolatban, de egyszer sem említettünk recepteket. És nem mehetünk el szó nélkül a finomabbnál-finomabban grillezhető különlegességek mellett.

Úgyhogy ebben a blogcikkben megosztjuk még a favorit grillezhető ételeinket.

Ne csak húsokat süss a rácson!

Rengetegféle zöldséget, akár még gyümölcsöt is grillezhetsz. Bár a különböző pácolt húsok, kolbászok, virslik és sajtok örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, a zöldségekről és gyümölcsökről se feledkezz meg, ha sütögetésről van szó. Tökéletes köreteket, de könnyed főételeket is készíthetsz belőlük.

Az alábbi válogatásban összeszedtük a kedvenc receptjeinket a húsoktól kezdve az elsőre talán szokatlan, de mindenképp kipróbálásra érdemes gyümölcsökig. Ha jó az idő és van rá lehetőséged, ne hagyd ki a kerti sütögetést, ahol mennyei fogásokat készíthetsz. Ráadásul az előkészületekkel sem kell sokat foglalkoznod, csak legyen jó forró a grill.

  • Grillezett csirkecomb

Kezdjük a sort a húsokkal, azon belül is az egyik legnagyobb kedvenccel, a csirkecombbal. Azért, hogy a hús minél szaftosabb és puhább legyen, érdemes előre bepácolni, akár egy egész éjszakát a fűszeres lében hagyni. Például kaphat tejes-fokhagymás pácot a comb, az ízekről pedig a friss rozmaring gondoskodhat.

  • Görög csirkenyárs

A csirkehúsnál maradva meg kell említeni a görög nyársat, a szuvlakit is. A citrom, az olívaolaj és a görög fűszerek gondoskodnak a mediterrán életérzésről, minél tovább áll ebben a pácban a hús, annál finomabb lesz. Készülhet sertésből és csirkéből is, utóbbiból még mellfilét is használhatsz. Sőt, akár a görög fűszerkeveréket is elkészítheted házilag.

  • BBQ oldalas

Ha már hús és grillezés, természetesen a BBQ oldalas sem maradhat ki a felsorolásból, amely akkor az igazi, ha olyan puha, hogy szinte szétolvad az ember szájában. Az egyszerre édes és savanykás, picit füstös húst mindenképp elő kell sütni, a grillen már csak pirul, illetve rákaramellizálódik a ragacsos máz. Mint az előző receptekben a csirke, az oldalas is úgy lesz a legfinomabb, ha minél tovább áll a pácban.

  • Grillezett hagyma

Térjünk is át a zöldségekre, mert ebben a kategóriában is hatalmas a választék. Kezdjünk egy klasszikussal, a hagymával, amit egészben, de akár szeletekben is megsüthetsz a grillen. Ha vajjal és olívaolajjal kenegeted a sütés során, sokkal szaftosabb és finomabb lesz a hagyma, belül egészen édeskésre és krémesre sül. Simán sóval, borssal, de különböző fűszerkeverékekkel is mennyei lesz.

  • Gombanyárs

A gomba önmagában is mennyei, de a balzsamecetes szószban sült gombanyárs az egyik legfinomabb köret, amely könnyed ebédként is megállja a helyét, tökéletes húspótló. A gomba balzsamecetes, fokhagymás, fűszeres pácban áll a sütés előtt, ettől lesz különösen finom. Gyorsan elkészül, úgyhogy tartsd rajta a szemed, ne hagyd túl sokáig a rácson.

  • Grillezett kukorica

Örök kedvenc a strandokon: amennyire finom főve, annyira jó sütve is. Grillezve is nagyon édes lesz a kukorica, de a fűszerek is jól állnak neki, forgasd paprikás-parmezános keverékbe a zöldséget, hogy még finomabb legyen. Ha még egy kevés lime-ot is facsarsz rá, esetleg korianderrel ízesíted, rögtön Mexikóban érzed majd magad.

  • Fehérborban pácolt padlizsán

Bár maga a sült padlizsán kedvelt köret, ha grillezésről van szó, fehérborban pácolva nem készítik gyakran, pedig érdemes lenne! A fűszeres, boros, picit csípős padlizsán mennyei, ráadásul nem csak köretként, főételként is tökéletesen helytáll. Nem szükséges sózni a sütés előtt, gyorsan elkészül a grillezett zöldség.

  • Grillezett dinnye

Bizony, nem olvastad félre, lehet, hogy első hallásra furcsa, de érdemes kipróbálni a grillezett dinnyét. A grillezés köbre emeli a gyümölcsök ízét, a dinnye még édesebb lesz, miközben füstös aromát is kap. Ha teheted, magnélküli dinnyét grillezz, hogy könnyebb dolgod legyen vele, de természetesen hagyományossal is működik a recept.

  • Grillezett barack

Míg a grillezett dinnye inkább sós ételekhez, sonkához, feta sajthoz passzol, addig a barack tökéletes desszert. Ha vajon sütöd és közben cukrot karamellizálsz rá, mennyei édességet kapsz. Nyáron, nagy melegben vaníliafagyi mellé ajánljuk, de mézzel meglocsolva is isteni lesz, ha pedig esetleg diétán vagy, cukor nélkül is készülhet.

  • Grillsajt

Végül pedig nem mehetünk el a szeretett sajtok mellett sem szó nélkül. Bár a grillsajtok közül a halloumi a legnépszerűbb, lágy sajtokat, akár camembert-t vagy brie-t is lehet grillezni. A natúr sajtokat pácolni is érdemes, sokkal finomabbak lesznek fűszerekkel sütve.

Légy bátor és kísérletezz!

Összefoglalva tehát szinte bármit rádobhatsz az izzó rácsra, biztosan finom lesz. A lényeg, hogy merj kísérletezni, vagy próbáld ki ezeket a már letesztelt különlegességeket. Az ételek beszerzéséhez pedig látogass el weboldalunkra, ahol széles kínálat vár rád.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink