Szinte már itt a nyár – Indulhat a kerti sütögetés
A nyári szellő simogatja az arcunkat, már csak egy karnyújtásnyira van a legmelegebb évszak. Ez pedig azt jelenti, hogy kezdődhet a kerti sütögetés. A hangulat adott, a parázson sült ételek ellenállhatatlanok, húsok és zöldségek is pirulhatnak a grillrácson vagy puhulhatnak a bográcsban. A bográcsozáshoz és grillezéshez már megosztottuk tippjeinket, azonban a BBQ-ról még ejtettünk szót. Te tudod mi a különbség a grill és a BBQ között? Pánikra semmi ok, most lerántjuk a leplet.
Egy a kérdés: Grill vagy BBQ?
A grillezés régóta ismert technológia, mely során húspogácsa, kolbász, zöldség és gyümölcs is kerülhet a rácsra. A grillezés magas hőfokon történik, forró, izzó parázs fölött, úgyhogy nem kell sokáig pirulniuk az alapanyagoknak, gyorsan elkészülnek.
A barbecue (BBQ) múltja szintén régre tehető, Amerikában óriási hagyománya van. Kezdetben úgy működött, hogy ástak egy gödröt, melyben tüzet raktak, majd e fölé helyezték a sütni kívánt húst, végül ágakkal és levelekkel takarták be. Ma a BBQ lecsukható tetejű sütőkben vagy smokerekben történik. Az így készült húsokat lassan, alacsony hőfokon szokás sütni, nagyobb darabok elkészítésénél remek választás, mivel így hihetetlenül szaftosak és porhanyósak lesznek. A BBQ-nál az alacsony hő és füst segítségével készül el a hús.
Figyelj oda az előkészületekre!
A szabadtéri sütés megkezdésénél először is meg kell győződni a biztonságos környezetről. Ne legyen a közelben olyan, ami lángra kaphat. Mivel fő a biztonság, legyen kézközelben víz, oltókészülék, ha bármi baj történne, így tudsz cselekedni. Az eszközöket is ellenőrizd: jó, ha van hőálló kesztyű, húsvilla, kenőtoll, alufólia.
A pácolásról ne feledkezz meg!
A grillezni kívánt húsoknak jót tesz a pácolás, rengetegfélét kipróbálhatsz. A legjobb, ha egy éjszakát pihen a hús a pácban, így átjárják a fűszerek, de ha elfelejtetted, akkor a sütés előtti 15-30 perc is megteszi, ebben az esetben inkább száraz pácot használj.
A megfelelő tüzelőanyagot válaszd ki!
Lehetőleg olyan fajtákat válassz, amelyek könnyen meggyulladnak, de az étel ízét nem befolyásolják. A faszén közé érdemes újságpapír-galacsinokat tenni. Kezdetben nagy lánggal fog égni, majd csillapodik, egyenletesen parázslik. Fontos, hogy sütés előtt 30-40 perccel be kell gyújtani, mert idő kell, mire eléri a megfelelő hőfokot.
Használj húshőmérőt!
Még rutinos grillezőknek is ajánlott használni. A digitális hőmérővel egyszerűen ellenőrizheted, hogy a húsok megfelelően átsültek-e, és a legtöbb receptben írják is a megfelelő hőfokot. Ha nincs ilyened, tapintás és látvány alapján is megítélheted. Ha a hús a csont mellett világos rózsaszín, akkor már kész van, így kellemesen szaftos.
Vigyázz, kész, rajt!
Na készen állsz, hogy elkápráztasd a vendégeket?
Ha a fentieket betartod, akkor semmi sem akadályozhat meg egy szuper szabadban töltött sütögetéstől és mókázástól a családdal és barátokkal. Ne feledd, a Húsház kínálatában rengetegféle sütögetnivalót beszerezhetsz!