HÍREINK

Mi az omlós húsok titka? Lerántjuk a leplet.

Mindenki arra vágyik, hogy valóban porhanyós húsokat falatozhasson, igaz? Ha igazán omlós és ízletes sültet tennél az asztalra, figyelj oda a pácolásra, ugyanis ennek kulcsszerepe van benne. A pác átjárja a húst, amitől az sokkal finomabb és puhább lesz, valamint szaftosabban is tartja. Azonban nem csak az a szerepe, hogy puhítsa a húst, de sokkal ízletesebbé is varázsolja azt.

A pácolást kétféleképpen is végezheted, csinálhatsz száraz és nedves marinádot is. most bemutatjuk mindkét pácolási módszert, hogy legközelebb már Te is magabiztosan használd őket.

Nedves pác

Nedves pác esetén a hús valamilyen folyadékban, szószban áll, amely puhítja és ízesíti is egyben. A nedves pácban nagy szerepe van a savas összetevőnek – ez lehet citromlé, ecet, tejtermék is –, ugyanis fellazítja a rostokat, ezáltal puhítja a húst. A nedves páchoz szükség van valamilyen zsiradékra is, amely szaftosan tartja a húst: az olaj a legjobb választás, mivel a vaj vagy zsír a hűtőben megkötne, megszilárdulna. Ezen a két komponensen kívül pedig már csak a választott ízesítőkre van szükség: bármilyen zöldfűszerre, mustárra, chilire stb.

A pácolási idő a hús típusától, vastagságától és vágásától is függ. A laza szerkezetű, vékony szelet húsoknak 1-2 óra pácolás is elég, ilyenek a szárnyasok vagy a halak, míg a nehezebb, tömörebb, vastagabbaknak, mint a sertés vagy a marha, nem árt, ha 6-8 órát állnak a pácban. A pácolni valót semmiképp ne műanyag tálba tedd, lehetőleg üvegtárolót vagy rozsdamentes acélt válassz, és fontos, hogy a páclé teljesen elfedje a húst.

Ha hosszú ideig pácolod a húst, ne keverj sót a páclébe, mert kivonhatja belőle a nedvességet: inkább sütés előtt sózd meg. Ugyanez igaz a savas közegre is: ha laza szerkezetű hússal dolgozol, ne hagyd sokáig savas marinádban, mert roncsolhatja a szerkezetét.

A páclevet nem szabad kiönteni, érdemes vele sütés közben kenegetni a húst.

Száraz pác

A száraz pác inkább az ízesítésben vesz részt: ilyenkor nem folyadékban áll a választott alapanyag, hanem különböző fűszereket és sót kell összekeverni, majd közvetlenül a húsba dörzsölni. Esetleg egy kevés semleges ízű olajjal ki lehet keverni, hogy könnyebb legyen eloszlatni rajta, jobban rátapadjon.

Ha a száraz pácolás mellett döntesz, a fűszerkeveréket házilag keverd ki, úgy nem lesz benne plusz só és ízfokozó. Ha teheted, friss fűszerekkel dolgozz, hiszen azokban több az illóolaj és az aroma, mozsárban törd őket finom porrá. Érdemes egy kevés cukrot is keverni a fűszerek és a só mellé, amely sütés közben szépen karamellizálódik a hús külsején, kérget képez rajta: viszont ha nagyon magas hőfokon készül a hús, inkább hagyd ki, mert megéghet.

Mivel a só kivonja a húsból a nedvességet, a szárazon pácolt húst azonnal kezdd el sütni, vagy várj legalább 2 órát, ennyi idő alatt a kivont folyadékot újra magába szívja, felveszi a hús.

A bepácolt húst mindkét esetben hűvös helyen, a hűtőben, lefedve tárold, és fél órával sütés előtt vedd ki a hűtőből.

Melyiket válaszd?

Mindkét pácolási módszer tökéletesen működik, de a nedves inkább a hús szerkezetére, a száraz inkább az ízekre hat. Ha tömörebb, vastagabb hússal dolgozol, aminél félő, hogy nem puhul meg, érdemes a nedves, savas pácolást választani, míg laza szerkezetű húsok esetén elég lehet a száraz is. A másik tényező az idő: ha azonnal sütnéd, a száraz a neked való marinád, viszont ha nem kell vele kapkodni, akár előző este előkészítenéd, a nedveset válaszd.Az alapanyagok beszerzéséhez pedig nézz körül kínálatunkban, ahol találsz hozzá tejet, citromot, és olajat is. Valamint semmiképpen se hagyd figyelmen kívül fűszer részlegünket sem, ahol a száraz verzióhoz próbálgathatsz ki különleges ízesítőket. De persze fűszereinket bármelyikhez használhatod, hiszen a nedves marinádoknál is ugyanolyan jól jönnek a zamatos fűszerek az ízesítés miatt, akárcsak a száraznál.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink