HÍREINK

A tökéletes húsételek receptje

A tökéletes húsételek receptje

Sietős reggelik, ünnepi menük vagy vasárnapi ebédek. A magyar konyha kifejezetten gazdag húsos ételekben, így nem meglepő, hogy ez az alapanyag szinte minden alkalommal a tányérunkra kerülő fogások része. Éppen ezért érdemes elsajátítani a húsfajták elkészítésének művészetét. Habár sok apró részletre kell odafigyelni, hogy a végeredmény ízletes és magas minőségű legyen, egy kis gyakorlással Te is könnyen a húsok mesterévé válhatsz!

 

Most megosztjuk veled a titkot, melyek azok a lépések, amelyeket érdemes betartanod, hogy fantasztikus fogásokat készíthess. Így biztosan bezsebelhetsz bár bókot a jóllakott vendégektől!

 

Válassz minőségi alapanyagokat!

Az alapanyagok kiválasztása kulcsfontosságú az étel tápértékének és végső ízének szempontjából. A frissesség, a hús eredete és az állatok tartása mind befolyásolják az elkészült étel minőségét. Valamint hozzájárulnak ahhoz is, hogy az étkezés örömtelibb élményt nyújtson!

 

Szánj időt a helyes előkészítésre!

Ha a minőségi alapanyagok megvannak, a következő lépés a hús helyes előkészítése. Először tisztítsd meg a felesleges zsíroktól vagy inaktól, hogy egyenletesebben sülhessen! Vágáskor figyelj a szálazásra, és szeleteld a szálakkal párhuzamosan a húst! Ha a vastagsága mindenhol egyforma, biztosan megfelelően át fog sülni és a nyers részek nem okoznak majd meglepetést evés közben – Úgyhogy erre is fordítsd kellő hangsúlyt!

 

Figyelj a fűszerezésre!

Az előzetes pácolás vagy fűszerezés elősegíti az ízek kibontakozását és a hús szaftosságát. Használhatsz előre elkészített fűszerkeverékeket, vagy a megfelelő fűszereket házilag is párosíthatod. Így garantáltan az adott húsfajtával leginkább harmonizáló ízesítőket fogod használni, amik így még jobban kiemelik az étel aromáit. A helyes fűszerezésről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben. Ha pedig minőségi fűszerek széles tárházából választanál, webshopunkban mindent megtalálsz a tökéletes fogások elkészítéséhez!

 

Légy türelmes!

A hőmérséklet szabályozása a húsok elkészítése során kulcsfontosságú. Például egyes ételeknél a sütést először magasabb hőmérsékleten, majd lejjebb véve, alacsonyabb hőfokon érdemes végezni, így a hús kívül ropogós, belül szaftos marad.

Tudjuk, amikor farkaséhes vagy, nehéz kivárni, hogy az ételek elkészüljenek. Szinte azonnal nekilátnál a finom falatok belakmározásának. De légy türelemmel, hiszen fontos a húst a sütés vagy főzés után pihentetni, hogy a hússzálak összeálljanak és a nedvesség egyenletesen terjedjen el benne! Ahogy az előkészítés, úgy a tálalás során is lényeges a helyes szeletelés. Vágd a húst az átlós szálakkal párhuzamosan, ez segít abban, hogy ízes maradjon és ne száradjon ki!

 

Sajátítsd el a helyes technikát!

Minden húsfajta más elkészítési technikát igényel. Például a marha steaket gyakran grillezik vagy serpenyőben sütik át. Fontos, hogy a steaket megfelelően fűszerezd és jó hőmérsékleten süsd. A sertés esetében a sertéskaraj és sertéstarja is kiválóan süthető, de akár pácolni is lehet, jól reagál a különböző fűszerekre és pácokra. A csirkemell és pulykamell gyorsan elkészül, míg a csirkecomb és pulykacomb kiválóak lassú főzésre vagy párolásra.

Minden húsfajtának megvan a maga íze és textúrája, így az elkészítési módok is eltérőek lehetnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez függ a hús kiválasztott részétől, vastagságától és az elérni kívánt íztől is. Az alapvető elvek betartása mellett kísérletezhetsz a fűszerezéssel, pácolással és a sütési idővel annak érdekében, hogy a legfinomabb ízélményt érd el!

 

Használj megfelelő eszközöket!

Hatékony és pontos munkát csak megfelelő eszközökkel tudsz végezni. Igaz ez a főzésre is, hiszen a minőségi kések és kiegészítők lehetővé teszik, hogy precízen dolgozz. A tökéletes eszköz kiválasztása függ a hús típusától és az elkészítési módjától is. Egy jó minőségű, éles késsel például a vágás pontos és könnyű lehet, minimalizálva a húst érő sérüléseket.

Emellett a húsok megmunkálásához szükséged lesz egy szilárd és könnyen tisztítható vágódeszkára! Fontos, hogy a deszka megfelelő méretű és vastagságú legyen, kényelmesen dolgozhass rajta. A fertőzések elkerüléséhez használj más-más deszkát a húsok és egyéb élelmiszerek vágásához. Egy húshőmérő segíthet abban, hogy pontosan megállapítsd a hús belső hőmérsékletét, így ellenőrizheted, hogy megfelelően átsült-e, anélkül, hogy túl vagy alul készülne.

 

Gyűjts tapasztalatot és kísérletezz bátran!

Próbálj ki különböző technikákat, hogy megtaláld az ízlésednek és a hús típusának legmegfelelőbb módszert! Ha kész vagy az étellel, bátran kérj visszajelzést családtagoktól vagy barátoktól. A vélemények segítenek abban, hogy finomíts az elkészítésen és tanulj a tapasztalatokból. Jegyezz fel mindent, amit csinálsz! A saját receptek és jegyzetek segítenek abban, hogy megértsd és könnyen megjegyezd, melyik módszer vagy fűszerezés működött a legjobban.

 

Ha pedig a lelkesedésed és tudásod már megvan, nincs más dolgod mint ellátogatni webáruházunkba, ahol minőségi húsok közül válogathatsz kedvedre!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink