HÍREINK

Fűszerezd meg mindennapjaid és ételeid is!

Fűszerezd meg mindennapjaid és ételeid is!

Az élet túl rövid, hogy unalmas ételeket egyél! Éppen ezért érdemes kihasználni a fűszerek nyújtotta izgalmas lehetőségeket, ha fakanálhoz nyúlnál. Most mutatunk pár tippet amivel Te is a tányérodra varázsolhatod az élet sava borsát!

 

Kakukkfű

Húsokhoz, levesekhez, pácokhoz, mártásokhoz és töltelékekhez is kiváló fűszer! Tárolhatod ecetben, olajban vagy szárítva, így hosszútávon eláll és bármikor felhasználhatod, ha kedvet kapnál egy kis főzöcskézéshez. Ráadásul fantasztikus íze mellett plusz előnye, hogy zsírbontó és emésztést serkentő hatású, ezért diétához is alkalmas.

Kapor

Segítségével főzelékeket, szószokat, mártások vagy akár tésztákat is ízesíthetsz! Használhatod tengeri herkentyűk és húsok készítéséhez. Tárolhatod porként vagy ha megőriznéd frissességét, elrakhatod lefagyasztva jégkocka formában.

Bazsalikom

Az olaszok egyik kedvenc fűszere, nem véletlen, hiszen remekül kombinálható számos étellel! Fantasztikus íze mellett frissítő és fogyasztó hatása van. Elrakhatod a leveleit nyersen, szárítva vagy apróra vágva olajban tárolva. Paradicsomos, fokhagymás ételekkel párosítva nagyszerű íze van. De figyelj rá, hogy csak a főzés utolsó pillanatában add az ételhez, így megőrizheted aromáját!

Zsálya

Szuper egészséges fűszer, amelynek többek között gyógyító és emésztést segítő hatása is van. Fantasztikus íze okán húsételekhez különösen ajánlott, de ha gyógyító hatását hangsúlyoznád próbáld ki teába, így enyhítheted a megfázás tüneteit.

Rozmaring

Pácolás vagy bográcsozás során bevett szokás rozmaringot használni. Különösen illik a vadhúsokhoz és gombás ételekhez. Tárolhatod lemorzsolva, por formájában, de ha a kertben növeszted akár frissen is fogyaszthatod!

Tárkony

Citrusos ízekkel tökéletes párosítás! Levesekhez, savanyúsághoz vagy mártáshoz is használhatod. Kifejezetten jó tejes ételek ízesítésére, például tejszínes levesekhez!

Babér

Híres hazai ételünk, a gulyás elengedhetetlen alapanyaga a babérlevél! De az iskolai menzán, főzelékekben is találkozhattál már vele. Pedig nem ajánlott tálaláskor a tányéron hagyni, mivel ezt a fűszert nem fogyasztjuk el, csupán az ételek ízesítésére használjuk.

 

Intenzívebb íz szárított fűszerekkel

Habár sokan azt hiszik, hogy a friss fűszerek erősebbek, valójában szárított formában kétszer-háromszor átütőbb az ízük. A különböző fűszereket a főzés más-más időpontjaiban érdemes az ételhez adni. Kakukkfüvet például a főzés elején, friss rozmaringot pedig a főzés utolsó perceiben. Számos fűszernövény van, amit ha először megpirítasz. és csak utána adod hozzá a többi alapanyagot, sokkal intenzívebb ízt ad!

 

Jóból is megárt a sok

Nem érdemes túl sok fűszert halmozni, mert az ízek elvesznek egymás mellett. Kísérletezz bátran és találd meg a tökéletes párosításokat, amelyek kihozzák egymás ízét és jól harmonizálnak! Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fűszerezés célja nem elnyomni az ételek ízét, hanem kihangsúlyozni azt. Ha kevesebbet használsz belőlük, hagyj időt hogy az ízek összeérjenek és kifejtsék a kívánt hatásukat!

Minden főzés során eljön a megfelelő pillanat amikor az adott fűszerhez kell nyúlnunk. Egyes fajtákat már a főzés legelején érdemes az ételhez adni, ilyen például a bors vagy a tárkony. Viszont a friss fűszereket a főzés végén tedd az ételbe, mert azok könnyen elveszíthetik ízüket ha túl korán használod fel őket! Ide tartozik például a gyömbér vagy a sáfrány. Más növényeket csak tálalás előtt rakj a tányérra, hogy ne veszítsenek ízükből. Ilyen a petrezselyem és a szerecsendió is!

 

Merj kísérletezni!

Magyarországon a bors, só és paprika a legelterjedtebb fűszernövények, de érdemes ezeket variálni más fűszerekkel is, hogy ne legyen túl egyhangú az étkezés. Ha több egymással harmonizáló fűszert is szeretnél használni főzés során, akár házilag is készíthetsz fűszerkeverékeket! A lényeg, hogy ne feledd el, fontos a változatosság!

 

Összesítve

A fűszereket évezredek óta használják szakácsok és háziasszonyok egyaránt ételeik ízesítésére. Számtalan formában és mennyiségben adhatod a fogásokhoz, de fontos elsajátítani a helyes fűszerezés művészetét! Tudd, mit mivel érdemes párosítani, mennyit adj egy-egy fűszerből az ételhez és a főzés melyik szakaszában, milyen formájában tedd azt! Ha ezeket a praktikákat megtanulod, garantáltan fenséges fogásokkal szolgálhatsz a vasárnapi ebédre, amitől elájul majd az egész család. Ráadásul a fűszerek pozitív hatással lehetnek az egészségre is, így ha utána jársz egyes növények gyógyító tulajdonságainak, kihasználhatod őket és természetes módon támogathatod szervezeted, miközben finom falatokkal is kényeztetheted magad!

A Húsház kínálatában bármilyen fűszerre is van szükséged mindent megtalálsz! Legyen szó szárított, friss, őrölt vagy akár vegyes fűszerkeverékről. Válogass termékeink közül és ízesítsd ételeid kedved szerint! Mi pedig garantáljuk, hogy minőségi fűszer különlegességeink csak emelni fogják fogásaid színvonalát, így mindenki imádni fogja őket!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink