HÍREINK

Vörösbab vs. tarkabab – melyik a jobb választás?

Az apró, rostban, fehérjében gazdag, könnyen eltartható zöldség évezredeken keresztül az emberiség egyik legfontosabb energiaforrása volt. Az idő múlásával ez mit sem változott, a bab a világ konyháinak a mai napig rendkívül kedvelt étele.

Közel 4 ezer fajta bab ismeretes. Létezik többek között fehér, zöld, fekete, vörös és tarka, formájuk pedig lehet kerek, lapos, esetleg közepesen telt.

Hazánkban a legelterjedtebb fajták közé tartozik a vörös- és a tarkabab. Felmerült bennünk, hogy vajon ezek csak külsejüket tekintve különböznek egymástól, vagy egyéb differenciát is felfedezhetünk közöttük? Utánajártunk!

Vörösbab

A vörösbab jól felismerhető erőteljes színéről. A többi babfajtánál magasabb arányban tartalmaz A-, D- és E-vitaminokat. Fogyasztása a sejtek öregedését lassítja, illetve számos időskori betegség, illetve a rák kialakulási esélyét is csökkenti. Ízét tekintve kissé édeskés.

Kitűnő választás levesekhez, főzelékekhez, mexikói eredetű ételekhez, de pizza feltétként is megállja a helyét. Vörösbabból készül az eredeti hagymásbab is.

Tarkabab

A tarkabab jellegzetes barnás-vöröses, vagy kékes-lilás csíkjainak köszönhetően könnyen beazonosítható. Kiváló tulajdonságai közé tartozik magas fehérjetartalma, és bár aminosav-összetétele nem teljes értékű, de hasonlít az állati eredetű komplett fehérjékhez. Kissé száraz, a héja vastag, íze pedig semlegesnek mondható.

A tarkabab tökéletes alapja lehet többféle pástétomnak, szendvicskrémnek, salátáknak, húsos raguknak, leveseknek, illetve főzelékeknek is.

Mi a különbség a két babfajta között?

 A tarkabab szárazabb, mint a vörösbab, illetve vastagabb a héja. Ízét tekintve a vörös változat kissé édeskés, míg a tarka hozzá viszonyítva semlegesebb ízvilágot biztosít. Mindkét babfajtából mennyei ételek készíthetők, arra azonban figyelni kell, hogy mindig a megfelelő típus kerüljön a fazékba. Így garantáltan a lehető legfinomabb babos finomság kerülhet a tányérra.

A Húsház kínálatában a legjobb minőségű babokat találja meg! →

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink