HÍREINK

Ünnepi vacsora tálalva – Avagy, így nyűgözd le a rokonságot egy fenséges karácsonyi lakomával!

Alig néhány nap van már csak hátra karácsonyig: ki lelkesebben, ki kevésbé, de mindenki készül már az ünnepekre. Aminek az egyik fénypontja a közös vacsora vagy ebéd. Ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja az asztal körül, épp ezért nem mindegy, mi kerül tálalásra. Szinte mindig helyet kap a menüben a hal, a sertés, a kacsa vagy a pulyka valamilyen formában. 

Ha szeretnéd levenni a lábukról és ízletes fogásokkal meglepni a családot, mutatunk néhány mennyei, igazán különleges receptet, amivel varázslatos hangulatot teremthetsz az ünnepi asztalnál.

Szegedi halászlé

A halászlé egy elég megosztó étel, de karácsonykor mégis kevés család van, ahol nem kerül az ünnepi asztalra valamelyik verziója.

A szegedi halászléhez 3 kg szétbontott pontyot felöntjük 3 liter vízzel, beletesszük a nagyon finomra vágott hagymát, a paradicsomot, a paprikát, a csípős paprikát, hozzáadjuk a füstölt sót, borsozzuk. Felforraljuk, és 25 percig erős lángon főzzük. Amikor a hal kiengedte a zsírját, megszórjuk a leve tetejét 4 evőkanál pirospaprikával és a füstölt paprikával.

Amint letelt a 25 perc erős forralás, egy passzírozó segítségével átpasszírozzuk a fazék tartalmát, majd, hogy megbizonyosodjunk, hogy semmiféleképpen nem került bele szálka, még egyszer átszűrhetjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A 6 db halpatkót sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fél evőkanál pirospaprikával, és hagyjuk állni 10 percig, majd enyhe, gyöngyöző forralás mellett kb. 10 perc alatt készre főzzük a halászlevünkben. Ízlés szerint kenyérrel és/vagy csípős paprikával fogyasztjuk.

Karácsonyi fűszeres egészben sült almás csirke

Az egészben sült csirke elkészítéséhez a csirke belsejét sózzuk, borsozzuk, majd az almát négybe vágjuk, és a csirke belsejébe rakjuk a fahéjrúddal és 2 evőkanál vajjal együtt. A csirkét kívülről is sózzuk, borsozzuk, és bedörzsöljük a fűszerekkel.

A zöldségeket megtisztítjuk, hüvelykujjnyi darabokra vágjuk, és egy tepsiben eloszlatjuk. Az almák magházát kivágjuk, és az almákat, illetve a hagymát is, cikkekre vágva, a zöldségekhez dobjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk chilipehellyel és meglocsoljuk olívaolajjal.

A zöldségágyra ültetjük a csirkét, rádobunk 3 evőkanálnyi vajat kis darabokban, és alufóliával lefedve, 65 percig sütjük, 160 fokra előmelegített sütőben. Levesszük róla az alufóliát, és további kb. 35 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz a bőre.

Mézes-chilis kacsacomb

A kacsa hagyományosan egy ünnepi húsétel, amit számtalan módon el lehet készíteni. Minden része finom, de a kacsacomb különösen szaftos és ízes – pláne, ha van hozzá egy szuper receptetek, mint például ez a mézes-chilis változat!

A kacsacombokat megtisztítjuk, és jó alaposan sózzuk, borsozzuk. A tepsibe belekanalazzuk a kacsazsírt, és beletesszük a combokat bőrrel lefelé. Megszórjuk a bazsalikommal, majorannával, mellétesszük a zsályaleveleket, a cikkekre vágott, sózott krumplikat és a kettévágott fokhagymagerezdeket is.

Felöntjük 1 deci vízzel, és alufóliával lefedve 160 fokon 1 órán keresztül sütjük. Ezután megfordítjuk a combokat, megint letakarjuk az alufóliával, és újabb 1 órát sütjük. Ha letelt az idő, levesszük a fóliát, és a combokat megkenjük a felszeletelt chili és méz keverékével. Felvesszük a sütő hőfokát 190 fokra, és további 10-15 percig sütjük, míg meg nem pirul.

Narancsos gesztenyebonbon

A gesztenyemasszát egy tálba tesszük. Egy konyhai aprítógép vagy mozsár segítségével morzsalékossá zúzzuk a kekszet, és a masszához adjuk a narancs kifacsart levével, a kandírozott narancshéjjal, a fahéjjal, a porcukorral és a rummal, majd az egészet alaposan összedolgozzuk. Kis, kb. 20 g-os golyókat formázunk belőle.

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat, és belemártjuk a golyókat. Lecsepegtetjük, sütőpapírra szedjük őket, és megvárjuk, míg megdermed rajtuk a csoki.

Mindenkinél más játssza a főszerepet az ünnepi menüben. Reméljük sikerült meglepetést okoznunk és tudtunk egy kis újdonságot mutatni. Ha van egy kis kedved és időd rá, akkor csempéssz ezekkel a páratlan ételekkel egy pici különlegességet az asztalra. Nézz körül kínálatunkban, ahol megleled az összes olyan szükséges alapanyagot, félkész, vagy akár készterméket is, amelyek a Te és szeretteid karácsonyát igazán meghitté és varázslatossá teszik!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink