HÍREINK

Pulled pork – avagy napjaink legtrendibb BBQ étele

A pulled pork az amerikai konyha egyik tradicionális ételkészítési technológiája. Származási helye Dél-Amerika, ahol a szakácsok szinte művészetté tökéletesítették BBQ tudományukat. Elterjedése tagadhatatlan összefüggésben áll az amerikai BBQ éttermek térhódításával. A 2010-es évek környékén, ahogy a vendéglátóipari egységekben elterjedtek a már modernizált BBQ ételek – különös tekintettel a pulled pork-ra – egyre több szupermarket is elkezdte nagy mennyiségben értékesíteni ezeket. Az angliai éttermekben 35%-kal megnövekedett az amerikai BBQ fogások értékesítése, majd a trend lassan meghódította egész Európát.

Egy kis történelem

Maga az elkészítési módszer akkor keletkezett, amikor a spanyol hódítók megérkeztek. Megfigyelték, ahogy az őslakosok füstölgő tüzet raktak a vadhús alatt, és észrevették, hogy a módszer milyen hatékonyan tartja távol a rovarokat, és tartósítja a húst. Ez volt az első BBQ.

Hogyan készül

Ez a puha, szaftos és ízletes hús általában sertéslapockából, alacsony hőfokon, lassú füstöléssel készül. Az eljárás olyan lágyra puhítja a hús szöveteit, hogy gyakorlatilag magától szétesik, még mielőtt elvégeznénk a – nevében is visszaköszönő -“pull” azaz széthúzó mozdulatokat. Az elkészítési ideje általában több mint 12 óra és ahhoz, hogy elérjük a pulled hatást, a sütés során a hús belső hőmérsékletének el kell érnie a 90-96 C°-ot.

Ma már persze nem csak a lassú füstöléses módszerrel készülhet a pulled pork. Modern elkészítési módja a sous vide technológia, amikor is egy levákuumozott tasakban, alacsony hőfokon, órákon keresztül hőkezeljük.

Változatai

Remek fogás lehet hasábburgonyával, szokták salátában is felszolgálni, de a legnépszerűbb formája a pulled pork szendvics. Általában kifliben, barbecue szósszal, és egyéb kiegészítőkkel kínáljuk.  Mára már nagy népszerűségnek örvend a csirkés verzió is, a pulled chicken szendvics.

Nyűgözze le vendégeit Ön is ezzel az ellenállhatatlan BBQ fogással! Szerezze be a Sous Vide Pulled Pork és Sous Vide Pulled Chicken csomagokat a Húsház weboldalán!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink