HÍREINK

Öt gyógyhatású fűszer, amelyeket érdemes készleten tartani a konyhában

Bár tudományosan még nem igazolták, meggyőző bizonyítékok vannak arra, hogy néhány fűszer jó hatással lehet akár a krónikus betegek állapotára is. Cikkünkből most megismerkedhet öt olyan növénnyel, amelyeket érdemes beszerezni, ha a kínált ételeket nemcsak finommá, hanem igazán egészségessé is szeretné tenni.

  1. Rozmaring

Kutatások bizonyítják, hogy a rozmaring jótékony hatással van a kognitív képességekre. A memória- és éberségteszteken jobban teljesítettek azok, akik a vizsgálat közben a rozmaring illatát érezték.

A fűszernövényt gyakran használják húsok pácolásához. Az ízén kívül ennek praktikus okai is vannak, ugyanis antibakteriális hatású, emiatt megakadályozza a hús gyors romlását. A rozmaring emésztésjavító, megelőzi a gázképződést, a puffadást, illetve a székrekedést is.

  1. Petrezselyemlevél

Már az ókortól kezdve gyógyászati célokra is használják a petrezselyemlevelet. Kiváló aromája mellett gyulladáscsökkentő, illetve jó immunerősítőnek is számít. Bizonyítottan alkalmazható érrendszeri panaszokra, illetve megakadályozza az érelmeszesedést is.

  1. Chili

Bár a chili növeli a hőérzetet, és egészen szélsőségesen erős is lehet, hatása épp ellentétes, ugyanis segít aktiválni a szervezet hűtési mechanizmusait. A növényben található kapszaicin vegyület fokozza a szervezet anyagcseréjét, illetve elősegíti a zsírégetést is. Mindehhez elegendő az enyhébb ízű chilipaprika is, tehát nem muszáj a legtüzesebbet választani.

  1. Gyömbér

A hagyományos gyógyászatban megfázásra és gyomorpanaszok enyhítésére használják a gyömbért, amelyben magas a gyulladáscsökkentő hatóanyag. Egyes kutatók úgy gondolják, hogy ízületi gyulladás és akár rákos megbetegedések kezeléséhez is eredményes lehet, azonban ez még nem bizonyított.

  1. Fahéj

Már az ókori görögök és rómaiak is fahéjjal csillapították a gyomorrontást, illetve növelték az étvágyat. Az ételekhez hozzáadott fahéj – naponta legalább egy teáskanálnyi – segíthet a diabéteszes betegeknek a vércukorszintjük stabilizálásában is.

A különféle jótékony fűszereket keresse a Húsház kínálatában!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink