HÍREINK

Őszi almás receptek – ha unod a klasszikus pitét.

Valószínűleg már nagyon sokszor hallottad az ismerős mondást, miszerint napi egy alma távol tartja az orvost – vagyis megelőzi a betegségeket. Tudod-e viszont, hogy miért ennyire egészséges az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk?

Mostani bejegyzésünkből kiderül, milyen előnyökkel jár az alma fogyasztása, illetve bemutatunk kettő egyszerűen elkészíthető receptet, amelyek ideális nasik lehetnek az egész család számára, ha már unjátok a klasszikus, őszi almás pitét.

Honnan származik?

Az egész évben közkedvelt élelmiszer eredetileg a rózsafélék családjába tartozik, többsége Közép-Ázsiából, kisebb része pedig Európából és Észak-Amerikából származik. A vadalma, amely Malusi néven ismert, a mai Kazahsztán területén őshonos. Kultúrája az ősi időkben kezdődött, azóta pedig az egész világot meghódította.

Milyen fajtái vannak?

A növénynemzetségbe körülbelül 55 típus tartozik, a legkedveltebbek között szerepel a Golden Reinders, Breaburn és Gala elnevezésre hallgató alma. A legsavasabb gyümölcs a Granny Smith, amelyet “zöldalmaként” ismerhetsz, a legédesebb pedig a Fuji, amely lédús íze ideális a természetes cukros ízek kedvelőinek.

Miért ennyire egészséges?

Az almának tulajdonképpen minden porcikájában különös tápértékek vannak: gyümölcscukrot, rostot, A- , B- és C vitaminokat tartalmaz, emellett pedig folsav, kálcium, magnézium és kálium is található benne.

A gyümölcs az egész szervezetre tisztító hatású: pozitív hatással van a belek és a máj működésére, tehermentesíti a vesét és segít a méreganyagok eltávolításában. Ha rendszeresen eszünk belőle, javíthatjuk az emésztést és a bélflóra egészségét, valamint hozzájárulhatunk a szív-és érrendszer védelméhez is.

Nyersen, a héjával együtt fogyasztva különösen értékes és tápláló, viszont számtalan módon elkészíthető: párolhatjuk, főzhetjük, tölthetjük – a sor végtelen.

Viszont maradjunk egyelőre a sütésnél: megosztjuk Veled kedvenc almás receptjeinket, amelyek tökéletesen passzolnak a sárgába boruló táj hangulatához.

Bundás almakarikák

Hozzávalók:

  • 12 dkg liszt
  • 5 db alma
  • 4.5 dkg porcukor
  • 1.5 dkg vaj
  • 1.5 dl olaj
  • 1.5 dkg vaj
  • 1.5 dl olaj
  • 1.2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 0.5 tk fahéj
  • 0.5 tk szegfűszeg
  • 0.5 db citrom
  • 0.5 dkg sütőpor
  • Ízlés szerint só

Elkészítés:

  • Szitáld egy tálba a lisztet, a sütőport és adj hozzá egy csipet sót.
  • Olvaszd meg a vajat, majd öntsd össze a tojással és a tejjel.
  • Keverd habosra az alapanyagokat, és forgasd bele a száraz alapanyagokkal.
  • Fúrd ki az almák magházát, és vágj 5 mm vastagságú karikákat, amelyekre citromlevet facsarsz.
  • Mártsd bele a tésztába a karikákat, és süsd őket aranybarnára felforrósított olajban.
  • Keverd össze az őrölt fűszereket a porcukorral, és szórd rá az almakarikákra.

Almás diós kifli

Hozzávalók:

  • 3 ek vaj
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 db alma
  • 0.33 bögre barna cukor
  • 0.33 bögre dióbél

Elkészítés:

  • Tekerd ki a leveles tésztát és vágd fel nagyjából 8-10 db egyforma méretű háromszögre.
  • Olvaszd meg a vajat, és kend meg a kétharmadával a tésztákat.
  • Keverd össze az őrölt fahéjat a barna cukorral, szórd rá a háromnegyedét a levelekre.
  • Vágd durvára a diót, és szórd ezt is az alapra.
  • Mosd meg és magozd ki az almákat.
  • Szeleteld fel vékony darabokra, helyezd őket a háromszögekre, tekerd fel és formázz kiflit belőlük.
  • Helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe a kifliket, kend meg a maradék vajjal és szórd rá a megmaradt fahéjas cuccot.
  • Süsd aranybarnára körülbelül 15-20 percig 200 fokon, és tálalásra kész is.

Jó étvágyat kívánunk!

Ősszel különösen fontos, hogy vigyázzunk az egészségünkre, hiszen az immunrendszerünk egyre több betegségnek van kitéve. A megelőzés egyik szuper módja, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, és törekszünk arra, hogy elegendő vitamint, zöldséget és gyümölcsöt fogyasszuk – mint az alma, amely hozzájárul a szervezet megfelelő működéséhez.

És persze nem csak rágcsálnivalókat készíthetünk belőle. Reggelitől kezdve, főtételeken át egészen a desszertig bármiben felhasználhatod, ezért érdemes mindig otthon tartanod néhány darabot.

Ha azonban nem szeretnél a sütéssel bajlódni, kínálatunkban olyan ízletes, kész finomságokat találsz, mint a rétes vagy az almás fahéjas gombóc.

Nézz körül a weboldalunkon, és fogyassz minőségi termékeket ősszel is.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink