HÍREINK

Nincs szükség tökhintóra ahhoz, hogy elvarázsold vendégeid.

Neked mi jut eszedbe a sütőtökről?

Hamupipőke díszes járműve, az őszi dekorációk, vagy mondjuk egyenesen a Halloween? Ha kedveled az édeskés, diós ízét, akkor talán egy gőzölgő pite vagy egy forró leves ideális képe jelenik meg előtted.

Ezeket a finomságokat valószínűleg már sokszor elkészítetted, ezért ha szeretnéd egy újdonsággal lenyűgözni tökrajongó ismerőseidet az őszi összejövetelek során, vagy csak meglepnéd magad egy különleges ebéddel, olvass tovább.

Összeállítottunk Neked egy két fogásból álló menüt, ami tökéletes választás, amennyiben finom és könnyen elkészíthető recepteket keresel.

Először viszont nézzük meg, mit érdemes tudnod a sütőtökről.

A kabakosok, vagyis tökfélék családjába tartozik, rokonai a cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. Eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol már több mint 7000 éve termesztik. Az ősi civilizációk – mint például az aztékok és a maják – alapélelmiszerként használták: még a magját is fogyasztották. A 16. századi európai felfedezőknek köszönhetően napjainkban már világszerte elterjedt, és különösen közkedvelt az őszi hónapokban.

De mégis mi áll népszerűsége hátterében?

A modern gasztronómiában leginkább azért kap jelentős figyelmet, mert kreatívan és sokoldalúan felhasználható. Azáltal, hogy levesekhez, püréhez, és még desszertekhez is remekül passzol, a szezonális étkezés szimbóluma lett.

Természetesen kedvező élettani hatásokban sem szűkökölködik.

A kalcium, cink, magnézium, vas, valamint biotin mellett egyaránt található benne A, B1, B2 és C-vitamin, ezért egészségmegőrző hatással bír. Kiváló gyulladáscsökkentő, enyhíti az allergia okozta köhögést és tüsszögést, illetve a megfázásos vagy meghűléses megbetegedések esetén is gyakran fogyasztják. Segíti a máj egészséges működését, és a szívproblémák megelőzéséhez is hozzájárul.

90 százaléka víz, húsán és magján kívül a virága is ehető, ami megsütve igazán finom különlegesség lehet.

Tök jó, nem? Nézzünk is meg néhány receptet:

Sült lapocka sütőtök pürével és almával

Hozzávalók:

  • 1 kg lapocka
  • 1 tk őrölt rozmaring
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 20 dl víz
  • 3 ek paradicsompüré
  • 2 db alma
  • 3 ek vaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db paprika
  • 2 db sárgarépa
  • bors

Elkészítés:

  • Tisztítsd meg alaposan a lapockát, dörzsöld be sóval, borssal, őrölt rozmaringgal és szárított kakukkfűvel, majd hagyd 1 órán át bepácolva.
  • Hámozd meg és szeleteld fel a zöldségeket.
  • Pirítsd meg a lapockát egy serpenyőben, majd a húst félretéve önts bele vizet, hogy a leragadt pörkök feloldódjanak.
  • Add őket hozzá a húshoz, ezután pedig öntsd rá a paradicsompürét és a zöldségeket is.
  • Fedd le a tálat alufóliával, és párold 160 fokon körülbelül 30 percig úgy, hogy 10 percenként meglocsolod a pecsenyelével.
  • Hámozd meg, magozd ki és darabold fel a sütőtököt, majd tedd a hús mellé a sütőbe további 30 percre.
  • Ha a lapocka megpuhult, vedd ki és rakd félre.
  • Szűrd le a szaftot, és pürésítsd a zöldségek felével, valamint a sütőtökkel.
  • Vágd nagyjából 1 centiméter vastag karikákra az almát, és távolítsd el a magokat.
  • Forrosíts fel vajat, és süsd aranybarnára a szeleteket.
  • Locsold meg a húst a maradék szafttal, és tálald a zöldséges tökpürével, valamint az almadarabokkal.

Sajtkrémes sütőtökkocka

Hozzávalók:

  • 35 dkg sütőtök
  • 3 db tojás
  • 25 dkg barna cukor
  • 1.5 dl olaj
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 1 mk sütőpor
  • 1 mk gyömbér
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 mk szerecsendió
  • 1 doboz krémsajt
  • 1 db narancs
  • 3 ek porcukor

Elkészítés:

  • Első lépésként süsd meg a tököt, majd miután kihűlt kapard ki egy tálba a megadott mennyiséget.
  • Habosítsd fel a tojásokat cukorral és sóval, ezután pedig csöpögtesd bele az olajat, és add hozzá a sütőtököt.
  • Keverd össze a liszttel, mandulaliszttel, sütőporral, szódabikarbónával, és fűszerezd be.
  • Öntsd a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 180 fokon süsd körülblül 30 percen keresztül.
  • Keverd össze a krémsajtot narancslével, a narancs reszelt héjával, cukorral és sóval, majd díszítsd fel a kihűlt sütemény tetejét vele.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Amennyiben szeretnéd feldobni az őszi étkezéseket, szerezd be tőlünk a minőségi alapanyagokat.

Ha pedig mégis inkább a Halloweenre hangolódnál, kövesd bejegyzéseinket – nemsokára megosztjuk Veled kedvenc nassolnivalóinkat, amik minden buliban megállják a helyüket.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink