HÍREINK

Miért fogyasszunk tököt az őszi hónapokban?

Miért fogyasszunk tököt az őszi hónapokban?

A tök az ősz egyik szimbóluma, hiszen ez az évszak a Halloween, pumpkin spice latte és sütőtök krémleves szezonja. Ahogy pedig a hideg idő beköszöntével a falevelek megsárgulnak, úgy kerül egyre gyakrabban ez a narancssárga finomság is a tányérunkra.

Finom íze és gyönyörű színe mellett van még egy érv, amely a sütőtök fogyasztás mellett szól: szuper egészséges. Az alábbiakban összeszedtük, milyen pozitív hatásai vannak a tökös finomságoknak és miért nem érdemes kihagynod az étrendedből!

 

Magas tápérték:

A sütőtök rostokban, vitaminokban gazdag növény. Például nagy mennyiségben megtalálható benne A, C és E-vitamin. Emellett magas az ásványianyag tartalma is, többek között káliumot és magnéziumot tartalmaz, ami hozzájárul az egészséges étrendhez. De jelentős mennyiségű cink, mangán és réz is található benne. A tök gazdag béta-karotin forrás, amely a jó látásnak és az immunrendszer megfelelő működésének az egyik fő támogatója. A béta-karotin a szervezetbe jutva A-vitaminná válik és támogatja a szemet, valamint segíti a fertőzések leküzdését. Sőt a benne található anyagoknak hála, a tök még a rák kialakulásának esélyét is csökkenti!

 

Hozzájárul az egészséges, szép bőrhöz: 

A karotinok nem csak a rák kockázatát csökkentik, de a bőr szépségéhez és feszességéhez is hozzájárulnak! A tök fogyasztás a bőröregedés elleni egyik legjobb fegyver, mivel véd a káros UV-sugaraktól és semlegesíti a szabadgyököket. Belső alkalmazása mellett külsőleg is használd bátran, hiszen arc vagy hajpakolásként is nagyszerűen kifejti fiatalító hatását!

 

Kiváló minőségű fehérje, magas rosttartalom: 

A tök a diétád során szintén kiváló alapanyag lehet, hisz fogyás, formásodás vagy éhségérzet esetén is segítséget nyújt. A benne rejlő fehérjék segítik az izomépítést és a sejtek regenerálódását. A rostok pedig csökkentik az éhségérzetet és javítják az emésztést. Ráadásul 100 gramm sütőtök összesen 49 kalóriát tartalmaz, így alacsony kalória tartalmával segíthet a testsúly kontrollálásában is! Ez a kalóriaszegény növény azonban igen jól eltelít, így diétához kitűnően alkalmas.

 

Támogatja a szívet és érrendszert:

A sütőtökben fellelhető antioxidánsok segítenek a sejtek védelmében és a gyulladáscsökkentésben. Valamint csökkentik a koleszterinszintet, támogatják a szív működését és visszavetik a szívbetegségek kockázatát. Éppen ezért szív és érrendszeri megbetegedések esetén előszeretettel javasolják a tök fogyasztását. Magas káliumtartalma jót tesz a vérnyomásnak és segíti az artériák egészséges állapotának fenntartását. Így érdemes beépíteni az étrendedbe, ha ízletes és egyszerű módon szeretnél gondoskodni szíved egészségről!

 

Elkészítési módja:

Sütve vagy főzve, levesként, krémként vagy püré formában is fogyaszthatod, de sütemény, vagy saláta is készülhet belőle. Ha nem bajlódnál elkészítésével válaszd a kínálatunkban kapható sütőtök kockákat, amelyek gyors és egyszerű megoldást kínálnak a tökös ételek alapjául. Ha pedig már kiválasztottad a tökéletes tökös receptet, nálunk a többi hozzávalót is könnyen beszerezheted, így a vásárlást gyorsan és egyszerűen elintézheted és átadhatod magad a főzés élményének!

Bármilyen módszert is válassz a tök felhasználására, biztosan sikere lesz! Hisz ez a növény az ősz egyik legnagyobb slágere, amely fenséges ételkülönlegességek formájában teheti még élvezetesebbé és egészségesebbé a hideg hónapokat!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink