HÍREINK

Miben különbözik egymástól a döner és a gyros?

Az utcákon rengeteg gyrosra vagy dönerre specializálódott éttermet találni, ami persze nem véletlen. A finomabbnál finomabb szendvicsek népszerűsége töretlen, sőt egyre nagyobb.

A gyrost és a dönert bár sokan egy és ugyanannak tekintik, tudni kell, hogy igenis különböznek egymástól, méghozzá nem is kicsit. Eláruljuk, hogy pontosan miben!

Döner – a nagy török hódító

 A döner, teljes nevén a döner kebab (magyarul: forgó sült) török eredetű étel. Hagyományosan bárányhúsból készítették, ám ma már marhás és csirkés változatot is találni.

A döner ősét egy 18. századi oszmán utazókönyvben is említették, ám ekkor a húst még vízszintesen sütötték. A függőleges, forgatós sütést egy Hajdi İskender nevű szakács gondolta ki, így a döner feltalálását is hozzá kötik.

A döner húst tálon, különböző köretekkel, esetleg szendvicsként pitába vagy dürümbe göngyölve szervírozzák. A szendvicsekbe kerülő szószok és zöldségek tájegységenként változnak. A káposzta, a csemege uborka, a chili, és a hagyma mindig elengedhetetlen elemei a finomságnak. A török konyha a hagymát egy sumac nevű fűszernövénnyel pácolja be.

Gyros – a görög bajnok

A gyros görög eredetű étel, melynek elnevezése a görög forgatni szóból ered. A gyros húst szintén függőlegesen, forgatva sütik. A módszert a 19. században vették át a törököktől.

A hús a gyros esetében már nem olyannyira kötött, ugyanis lehet sertés, csirke, marha, borjú, bárány vagy éppen birka is. A fűszerezés húsonként változhat.

Görögországban még vegetáriánus gyros változatok is kaphatók, melybe jellemzően fetát tesznek.

A gyros hús felszolgálható tálon köretekkel, ám olajjal megkent pitában való fogyasztása a leginkább elterjedt. A húshoz eredetileg sültkrumpli, hagyma, paradicsom és tzatziki szósz kerül. Ma már azonban számos egyéb alapanyag is belekerülhet.

 Legyen szó dönerről vagy gyrosról, a Húsház széles kínálatára mindig lehet számítani! →

 

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink