Kísérteties nasik a Halloweeni hangolódáshoz.
Te ünnepled a Halloweent?
Sokan gondolják azt, hogy ez csupán egy külföldi tradíció, viszont egyre többen tartják hazánkban is. Bár itthon a “Csokit vagy csínyt” hagyománya nem különösebben elterjedt, a díszes töklámpások, a félelmetes jelmezek és a különleges édességek nem hiányozhatnak a boltok polcairól a hideg időszak kezdetén.
Ha úgy érzed, hogy Téged is magával ragadt a mágikus hangulat, jól figyelj: megosztjuk Veled kedvenc, szörnyen jó nassolnivalóinkat, amelyek minden Halloweeni buliban megállják a helyüket.
Először azonban nézzük meg, mit is érdemes tudnod az ősz kísérteties ünnepéről.
Honnan ered a Halloween?
Az október 31-én tartott megemlékezés angolszász eredetű, Amerikában a 19. század közepétől terjedt el. Az elnevezés az “All Hallows’ Eve” kifejezésből származik, amely mindenszentek előestéjét jelenti, és amelyet a kereszténység felvétele után kapcsoltak a halottak napjához.
Kezdetben a kelták az őszi napéjegyenlőség és a téli napforduló közötti félidőben ünnepelték az újévet. A hiedelmek szerint ez volt az év legvarázslatosabb napja, amikor is a halott lelkek szabadon járhattak az élők között. Az emberek ezeket próbálták elijeszteni azáltal, hogy rémisztő ruhákba bújtak, és kioltották otthonukban a fényeket. Esetenként még áldozatokat is bemutattak azért, hogy kiengeszteljék a kósza, nyugtalan lelkeket – ezzel biztosítva saját védelmüket.
Most, hogy megismerted a hagyomány eredetét, itt az ideje, hogy megismerj egy sós és egy édes receptet, amivel feldobhatod a jelmezes bulikat – hiszen semmi sem rosszabb a borzasztó nasiknál, nem igaz?
Töklámpás kekszek
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 db tojássárgája
- 500 g fagyasztott gyümölcs
- 250 g cukor
- 1 ek citromlé
Elkészítés:
- Vágd kisebb kockákra a vajat, és morzsold el a lisztben.
- Add hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd gyúrd sima felületű tésztává.
- Csomagold frissentartó fóliába a masszát, és tedd 30 percre a hűtőbe.
- Ezt követően nyújtsd ki nagyjából 3 mm vékonyra a tésztát egy lisztezett területen, és szaggass ki belőle körülbelül 24 db tök formát. Fontos, hogy páros számú tököt készíts.
- Egy vékony késsel vágj szemeket és szájat a formák felébe.
- Süsd 180 fokon nagyjából 15 percig a kekszeket, majd hagyd őket kihülni.
- Tedd egy lábasba a kiolvadt gyümölcsöket, és villával pépesítsd fel őket.
- Add hozzá a cukrot és a citromlét, majd közepes lángon főzd 15-20 percig.
- Amikor a lekvár elérte a kívánt állagot, hagyd kihűlni.
- Utolsó lépésként ragaszd össze a kekszeket a gyümölcslekvárral.
Virsli múmiák
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- ½ tk só
- ½ tk cukor
- 1 tk sütőpor
- 50 g vaj
- 150 ml tej
- 2 db tojás
- 10 db virsli
- A díszítéshez opcionálisan krémsajt és mák
- 250 ml ketchup
- 1 tk paprika
- ¼ tk bors
- ¼ tk fokhagymapor
Elkészítés:
- Ízesítsd a ketchupot borssal, fokhagymaporra és paprikával, majd tedd félre.
- Keverd össze a lisztet, sót, cukrot, sütőport és a puha vajat egy tálban.
- Adj hozzá tejet és egy tojást, majd gyúrd a tésztát addig, amíg sima és rugalmas nem lesz.
- Csomagold fóliába a tésztát, és hagyd pihenni 10-15 percig.
- Nyújtsd ki nagyjából 3-5 mm vastagságúra a masszát egy lisztezett felületen, és vágd fel 1-2 cm széles csíkokra.
- Fogj egy virslit és kezdd el körbetekerni a tészta csíkokkal úgy, hogy a tetején egy körülbelül 1-2 cm vastagságú sávot üresen hagysz – ez lesz a múmia arca.
- Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe a becsavart virsliket, majd kend meg a tetejüket felvert tojással.
- Süsd a “múmiákat” körülbelül 15-20 percig 180 fokon, amíg aranybarnák nem lesznek.
- Ha szeretnéd feldobni a kinézetüket, készíts szemeket a krémsajt és a mák felhasználásával.
- Végül tálald a virsliket a fűszerezett mártással.
Jó étvágyat kívánunk!
Ezek az egyszerű, mégis finom nassolnivalók minden Halloweeni összejövetelt feldobnak, ezért ha kedved támadt kreatívkodni kicsit a konyhában, szerezd be kínálatunkból a receptek minőségi hozzávalóit.
Ha pedig nem csak könnyed harapnivalókkal szeretnéd lenyűgözni vendégeidet, kövesd bejegyzéseinket – nemsokára megosztjuk Veled Dracula kedvenc menüjét, ami után senki sem fog éhes maradni.