HÍREINK

Kísérteties nasik a Halloweeni hangolódáshoz.

 

Te ünnepled a Halloweent?

Sokan gondolják azt, hogy ez csupán egy külföldi tradíció, viszont egyre többen tartják hazánkban is. Bár itthon a “Csokit vagy csínyt” hagyománya nem különösebben elterjedt, a díszes töklámpások, a félelmetes jelmezek és a különleges édességek nem hiányozhatnak a boltok polcairól a hideg időszak kezdetén.

Ha úgy érzed, hogy Téged is magával ragadt a mágikus hangulat, jól figyelj: megosztjuk Veled kedvenc, szörnyen jó nassolnivalóinkat, amelyek minden Halloweeni buliban megállják a helyüket.

Először azonban nézzük meg, mit is érdemes tudnod az ősz kísérteties ünnepéről.

Honnan ered a Halloween?

Az október 31-én tartott megemlékezés angolszász eredetű, Amerikában a 19. század közepétől terjedt el.  Az elnevezés az “All Hallows’ Eve” kifejezésből származik, amely mindenszentek előestéjét jelenti, és amelyet a kereszténység felvétele után kapcsoltak a halottak napjához.

Kezdetben a kelták az őszi napéjegyenlőség és a téli napforduló közötti félidőben ünnepelték az újévet. A hiedelmek szerint ez volt az év legvarázslatosabb napja, amikor is a halott lelkek szabadon járhattak az élők között. Az emberek ezeket próbálták elijeszteni azáltal, hogy rémisztő ruhákba bújtak, és kioltották otthonukban a fényeket. Esetenként még áldozatokat is bemutattak azért, hogy kiengeszteljék a kósza, nyugtalan lelkeket – ezzel biztosítva saját védelmüket.

Most, hogy megismerted a hagyomány eredetét, itt az ideje, hogy megismerj egy sós és egy édes receptet, amivel feldobhatod a jelmezes bulikat – hiszen semmi sem rosszabb a borzasztó nasiknál, nem igaz?

 

Töklámpás kekszek

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • Vágd kisebb kockákra a vajat, és morzsold el a lisztben.
  • Add hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd gyúrd sima felületű tésztává.
  • Csomagold frissentartó fóliába a masszát, és tedd 30 percre a hűtőbe.
  • Ezt követően nyújtsd ki nagyjából 3 mm vékonyra a tésztát egy lisztezett területen, és szaggass ki belőle körülbelül 24 db tök formát. Fontos, hogy páros számú tököt készíts.
  • Egy vékony késsel vágj szemeket és szájat a formák felébe.
  • Süsd 180 fokon nagyjából 15 percig a kekszeket, majd hagyd őket kihülni.
  • Tedd egy lábasba a kiolvadt gyümölcsöket, és villával pépesítsd fel őket.
  • Add hozzá a cukrot és a citromlét, majd közepes lángon főzd 15-20 percig.
  • Amikor a lekvár elérte a kívánt állagot, hagyd kihűlni.
  • Utolsó lépésként ragaszd össze a kekszeket a gyümölcslekvárral.

 

Virsli múmiák

Hozzávalók:

Elkészítés:

  • Ízesítsd a ketchupot borssal, fokhagymaporra és paprikával, majd tedd félre.
  • Keverd össze a lisztet, sót, cukrot, sütőport és a puha vajat egy tálban.
  • Adj hozzá tejet és egy tojást, majd gyúrd a tésztát addig, amíg sima és rugalmas nem lesz.
  • Csomagold fóliába a tésztát, és hagyd pihenni 10-15 percig.
  • Nyújtsd ki nagyjából 3-5 mm vastagságúra a masszát egy lisztezett felületen, és vágd fel 1-2 cm széles csíkokra.
  • Fogj egy virslit és kezdd el körbetekerni a tészta csíkokkal úgy, hogy a tetején egy körülbelül 1-2 cm vastagságú sávot üresen hagysz – ez lesz a múmia arca.
  • Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe a becsavart virsliket, majd kend meg a tetejüket felvert tojással.
  • Süsd a “múmiákat” körülbelül 15-20 percig 180 fokon, amíg aranybarnák nem lesznek.
  • Ha szeretnéd feldobni a kinézetüket, készíts szemeket a krémsajt és a mák felhasználásával.
  • Végül tálald a virsliket a fűszerezett mártással.

Jó étvágyat kívánunk!

Ezek az egyszerű, mégis finom nassolnivalók minden Halloweeni összejövetelt feldobnak, ezért ha kedved támadt kreatívkodni kicsit a konyhában, szerezd be kínálatunkból a receptek minőségi hozzávalóit.

Ha pedig nem csak könnyed harapnivalókkal szeretnéd lenyűgözni vendégeidet, kövesd bejegyzéseinket – nemsokára megosztjuk Veled Dracula kedvenc menüjét, ami után senki sem fog éhes maradni.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink