HÍREINK

Kemény, félkemény, lágy – melyik sajtot, mire használhatjuk?

Rengeteg étel nélkülözhetetlen alapanyaga a sajt. Nincs igazi spagetti, hamburger, pizza, lángos vagy rakottas a fenséges tejtermék nélkül.

Felhasználásának számtalan variációja létezik. De vajon Ön mindig a megfelelő típusát használja?

Kemény sajt

Ezek tartalmazzák a legkevesebb vizet és a legtöbb szárazanyagot. Érlelésük akár több hónap is lehet. Ízük gazdag és kifejező.

Kemény sajt például a zsíros, savanykás cheddar, amely meleg ételekben és szendvicsekben egyaránt mennyei, mivel olvadékony. Utóbbi tulajdonságának köszönhetően fondü készítéséhez kitűnő választás.

Félkemény sajt

A kemény sajtokhoz képest több vizet, ennek megfelelően kevesebb szárazanyagot tartalmaznak. A préselt tehéntejből készült félkemény sajtokat oltóval fermentálják, majd a savóelválasztást különböző technikákkal gyorsítják. Vágható, szeletelhető, reszelhető sajtok.

Rendkívül népszerű félkemény sajt az edami, amely szendvicsekbe és tésztákhoz is ideális, de rántott sajtnak is tökéletes. Hazánkban az örök kedvenc még mindig a trappista, amely szendvicsekbe, hideg és meleg ételekbe, valamint rántott formában is mennyei.

Lágy sajt

A magas víztartalmú sajtféléket nevezzük lágynak. Ilyen például az erős illatú camembert, amely nemcsak szendvicsekben állja meg a helyét, hanem rántani való ételként is. A görög konyha királya a szintén lágy feta sajt, amely a zöldséges saláták legfinomabb alkotóeleme. De ide sorolható a zsírszegény és kalóriadús sajtféle a mozzarella is, amely az olasz konyha jellegzetes eleme. Pizzákra, salátákhoz, de szárnyas húsokra rásütve is rendkívül ízletes.

A Húsház kínálatában a sajtok és az egyéb tejtermékek széles választékát találja meg!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink