Ízletes és omlós húsvéti füstölt-főtt csülköt szeretne? Ezeket tudnia kell!
Ízletes és omlós húsvéti füstölt-főtt csülköt szeretne? Ezeket tudnia kell!
Tavaszi zöldségek, torma, mustár, kemény tojás, ropogós kalács és a mennyei füstölt-főtt sertés csülök – mindezek elengedhetetlen elemei a húsvéti asztalnak. A sonka főzése bár egyszerűnek tűnik, a feladatot nem szabad félvállról venni. Mint minden konyhai munkának, ennek is megvannak a fortélyai, amelyekkel igazán ízletessé, omlóssá tehető ez a fenséges alapanyag.
Cikkünkben összegyűjtöttünk öt hasznos praktikát, amelyek a főzés során jól jöhetnek!
- Kerülje el a hús kiszáradását!
Ha már a nyers csülöknél jól látszik, hogy a hús száraz, érdemes már előző este vízbe áztatni. A csülökre engedjen annyi hideg vizet, amennyi egészen ellepi.
- Egy kis ecet mindig jól jön
Sokan nem rajonganak a nehéz sertés ízért. Az ő kedvükbe úgy járhat, ha a főzővízbe kevés ecetet is tesz.
- Ne féljen használni a hústűt!
Amikor már úgy látja, hogy megfőtt a sonka, semmiképp ne vegye le a tűzről, azelőtt, hogy leellenőrizte volna. Fogjon egy hústűt és annak segítségével döntsön arról, hogy mikor készült el a húsvéti lakoma legfőbb eleme. Ha a tű könnyedén belecsúszik a csülökbe és a csontot akár enyhe csavarással is ki lehet venni a húsból, az étel elkészült.
- Főzze akár fél napig is!
A sonka főzési ideje minimum annyi, ahány kilós a csülök. Ez azt jelenti, ha egy hat kilós óriáscsülökkel áll szemben, akár hat órán keresztül is főznie kell, míg teljesen meg nem puhul.
- Tárolja okosan!
A már kihűlt, de még nem megdermedt sonkát vastagon burkolja be fóliával. Ha később így tartja a hűtőben, sokáig puha és vékony sonkaszeleteket kínálhat.
A kifogástalan alapanyagot, a füstölt sertés hátsócsülköt megtalálja a Húsház kínálatában!
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!