HÍREINK

Így dobd fel a napi kávédat – Bemutatjuk az ősz legnagyobb kedvencét

Hány kávéból áll egy napod?

  • Reggel elfogyasztasz egyet, hogy meglegyen a koffeinadagod és felébredj tőle?
  • Nemcsak a reggeledet indítod ezzel a népszerű itallal, de délután is szívesen elkortyolsz egy tejeskávét?
  • Esetleg csak az íze miatt iszod, vagy napi több is lecsúszik belőle?

Bármelyik tábort is erősítsd, most mutatunk néhány ötlete, hogyan is dobhatod fel az alap kávédat.

Bár tény és való, hogy sokan a koffeintartalom miatt fogyasztanak kávét – hiszen az megadja a kellő energiát és löketet a nap indításához – azonban az ízélmény sem elhanyagolható szempont.

Attól függően, milyen fajta a kávébab, milyen pörkölésű, milyen géppel főzik, számtalan ízű és erősségű italt készíthetünk, és akkor még az ízesítésekről nem is beszéltünk.

Az eszpresszón túl is van élet, a népszerű cappuccinótól kezdve a lattén át a cortadóig, rengetegféleképpen készülhet a kávé. Azonban nem csak a tej-tejhab-kávé arányával játszhatsz, sokféle fűszerrel, gyümölccsel, és fagyival is megbolondíthatod a fekete italt, hogy valódi desszertkávékat alkothass.

Az első lépés: egy finom alap

Ha szívesen kísérleteznél az előbb említett kávévariációkkal, első lépésként egy finom alapot kell készítened. Ezt megteheted hagyományos, kapszulás, de akár kotyogós kávéfőzővel is.

Ha pedig megvan a tökéletes alap, akkor már csak az ízesítésről kell döntened!

A kávé tetejére szórt fahéj valószínűleg nem hat az újdonság erejével, azonban más fűszerekkel, házilag készült, ízesített cukorsziruppal is csavarhatsz egyet az italodon. A kávéhoz nagyon jól passzol a szerecsendió, a szegfűszeg, a gyömbér, a vanília, a kakaó és a karamell is, bármelyikkel feldobhatod a délutáni jegeskávédat. Készíts házi csokiszirupot, karamellöntetet, vagy főzz egy egyszerű cukorszirupot és ízesítsd különböző fűszerekkel, mindegyik változat izgalmas és mennyei lesz.

Bár lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, a kávéhoz nagyon jól passzolnak a különböző édes gyümölcsök. Banánnal párosítva energiabomba napindítót dobhatsz össze belőle, sütőtökkel keverve pedig őszi, téli desszertet. A csonthéjas magvak is nagyon jól kiegészítik a kávé ízeit, mint a mandula, mogyoró és társaik, ezeket akár krémes formában is beszerezheted, úgy még könnyebben a kávéba keverheted őket.

Most elhoztuk Neked az ősz kedvenc ízeit.

Házi pumpkin spice szirupos latte: igazi melegítő ital az őszi napokra

Miért vennéd meg készen, ha házilag is készíthetsz isteni pumpkin spice lattét? Csak főzz hozzá egy szirupot az alábbi recept szerint, és garantált az illatos, mennyei kávé.

Ha kedveled a népszerű kávézóban kapható, illatos pumpkin spice lattét, próbáld ki a házi verziót, még sokkal finomabb lesz, ráadásul garantáltan adalékanyagoktól mentes. Igaz, rá kell szánni egy kis időt a sütőtök sütése miatt, de utána már gyerekjáték az elkészítése.

A szirup viszonylag nagy adagban készül, így sokáig élvezheted a pumpkin spice lattédat, ráadásul rengeteg pénzt is megspórolhatsz vele. Bár készen is kapható pumpkin spice fűszerkeverék, nem érdemes megvenni, a fahéj-gyömbér-szegfűszeg-szerecsendió négyese tökéletesen működik.

A kész szirupot légmentesen lezárva, 2 hétig tárolhatod a hűtőben, így egy ideig akár minden reggeledet pumpkin spice lattéval indíthatod.

Hozzávalók 7 decihez:

Szirup:

  • 5 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 tk. fahéj
  • fél tk. szerecsendió
  • fél tk. őrölt gyömbér
  • fél tk. őrölt szegfűszeg
  • 6 púpos ek sütőtökpüré

Latte:

  • 2 dl tej
  • 2 ek. szirup
  • 4 cl eszpresszó

Elkészítés:

A sütőtökpüréhez vágjunk szeletekre egy tököt, majd 200 fokon, kb. 40-50 perc alatt süssük puhára. Utána hámozzuk meg, majd kb. 50 ml vízzel pürésítsük le. 6 evőkanál pürére lesz szükségünk, a többit használjuk fel sütikhez, például ehhez a kekszhez vagy pitéhez.

Tegyünk minden hozzávalót egy kis lábasba. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni, míg a cukor elolvad, majd még gyöngyözve főzzük 5 percig.

A kész szirupot szitán szűrjük át, majd légmentesen zárható edényben tároljuk. A hűtőben 2 hétig eláll.

A lattéhoz a tejet melegítsük meg, majd habosítsuk fel. Főzzünk egy eszpresszót, keverjük bele a szirupot, majd öntsük fel a habos tejjel. Fahéjjal megszórva kínáljuk.

Ha még visszasírod a nyarat és a meleget, akkor pedig tökéletes választás lesz: A kávé és a fagyi örök párosa

Nincs jobb egy jegeskávénál, talán csak egy jegeskávé vaníliafagyival. Ez a párosítás viszonylag megszokott és népszerű a kávézók kínálatában is, de otthon is könnyűszerrel elkészíthető. Nem csak egy hosszú tejeskávét dobhatsz fel fagyival, egy presszóval is tökéletesen helytáll a hideg desszert, és nem csak vaníliafagyi kerülhet bele, többek között pisztáciással is mennyei lesz.

Ha elkészíted valamelyiket, akkor először nézz körül kínálatunkban, hiszen lehet, hogy ott bújik pár fontos hozzávaló.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink