HÍREINK

Ideje leváltani a krumplit és a fehér rizst! Ezeket az egészséges köreteket válaszd helyettük!

Napjainkban a reformköretek virágkorukat élik. A rostokban gazdag táplálkozás, a különféle fogyókúrák és különlegesebb táplálkozási formák, valamint az egészséges életmódra való törekvés mind-mind arra sarkallnak bennünket, hogy eddig ismeretlen, vagy kevésbé elterjedt, újfajta ételeket és összetevőket próbáljunk ki. Mutatjuk, milyen reformköretek közül válassz, ha szeretnél kicsit jobban odafigyelni a táplálkozásodra.

Az egészséges táplálkozás egyik fontos jellemzője a magasabb rostbevitel, azonban a hagyományos táplálkozással a legtöbb esetben nem viszünk be kellő mennyiségű rostot. Sajnos hazánkban nagyon gyakran alacsony a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás, ami nem kedvez a napi rostbevitelünknek. Ehhez még hozzáadódik az, hogy a gabona termékekből, a kenyerekből és tésztafélékből sem a magasabb rosttartalmút választjuk. 

Egészségünk szempontjából pedig az a jobb, ha a minél természetesebb és legkevesebb feldolgozáson átesett nyersanyagok adják az étrendünk alapját. Ezek a táplálékok azért megfelelőbbek, mert egyrészt a rosttartalmuk magasabb, másrészt értékes tápanyagokban gazdagabbak.

Nézzünk is mik felelnek meg ennek!

Durum- és teljes kiőrlésű tésztafélék

Az egyik leggyakrabban előforduló köretféleségünk a tészta. Mivel a magyar konyhára jellemző a húsos raguk és különféle szaftos ételek fogyasztása, szinte kikerülhetetlen a tésztaköretek étrendbe állítása. Azonban ebben az esetben is legyünk tudatosak!  A többtojásos változatok helyett válasszuk a magasabb rosttartalmú variánsokat! 

A durumtészta durumlisztből készül, tojás hozzáadása nélkül. A tojás hiánya a zsírszegény vagy koleszterincsökkentő táplálkozás, illetve számos egyéb betegség (például epeproblémák) esetén játszik szerepet. 

A teljes kiőrlésű tészta készítése során a gabonaszem egészét megőrlik, vagyis a liszt a magbél mellett a csírát, valamint a maghéjat is tartalmazza. Ennek köszönhetően vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Mindkét tésztatípus rendkívül jó hatású, hiszen magas beltartalmi értékeiknek és jelentős rosttartalmuknak köszönhetően az egészséges táplálkozás alapanyagai.

Rizs, barna rizs 

Hagyományos táplálkozásunkban, illetve a különböző – sokszor szigorú – fogyókúrás, vagy éppen izomtömeg-növelő étrendekben inkább a fehér rizs terjedt el, pedig a rizs barna változata sok esetben értékesebb és hasznosabb. Mindkét változat ugyanabból a növényből készül, a különbség a feldolgozás módjából fakad. A barna rizs attól barna, hogy a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti ezüsthártyát (korpa és csíra), ami az értékes tápanyagok döntő többségét tartalmazza. A barna rizs omega-3 és omega-6 zsírsavakban, B-vitamin-komplexekben, valamint antioxidánsokban bővelkedik. Különféle párolt zöldségekkel, esetleg magvakkal keverve különleges és nem hétköznapi köreteket tudunk varázsolni belőle úgy, hogy közben az egészségünknek is jót teszünk.

Bulgur

A bulgur talán a legelterjedtebb reformköret. Közkedveltsége abból fakad, hogy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, ugyanakkor nagyon jót tesz az egészségnek. A bulgur valójában tört búza: a hántolt búzaszemeket előfőzés, hűtés és szárítás után rizsszem nagyságúra összetörik. Pontosan amiatt, hogy már elő van főzve, a bulgurt elég csak leforrázni, úgyhogy pillanatok alatt elkészül. Rosttartalma kiemelkedő, éppen emiatt a glikémiás indexe jobb, mint például a fehér rizsnek (azaz kevésbé gyorsan és magasra emeli a vércukorszintet, emiatt később leszünk újra éhesek), úgyhogy határozottan érdemes gyakrabban az étrendünkbe állítani.

Quinoa

A quinoa nagyon értékes, magas minőségű köret féleség. Tulajdonképpen nem is gabona, hanem mag. Táplálkozástudományi jelentősége abban mutatkozik meg, hogy a szervezetünk számára szükséges létfontosságú esszenciális aminosavakat tartalmazza, azaz rendkívül értékes és jó növényi fehérjeforrás – emiatt például a vegán étrendet követőknek is nélkülözhetetlen alapanyag. Minőségi fehérjetartalma mellett diétás rostokban gazdag, emellett jelentős növényi magnézium-, foszfor- és vasforrás, illetve nagy előnye, hogy gluténmentes, ezért az arra érzékenyek és allergiások számára is fogyasztható.

Köles

A köles az egyik legősibb termesztett gabonaféle. Magas növényi fehérje- és rosttartalma miatt kiemelkedő tápanyagforrásunk. Vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik. Könnyen emészthető, ezért emésztőrendszeri, vagy éppen epeproblémákkal küzdők is bátran fogyaszthatják, ráadásul az egyik legkevésbé allergizáló gabonafélénk. A köles rendkívül széleskörűen felhasználható, nemcsak köretként, hanem készíthetünk belőle főételeket, fasírtokat, felfújtakat, sőt akár nagyon finom desszerteket is: a növényi étrendet követők körében például igen népszerű a túrógombóc ízére hajazó kölesgombóc. Érdemes kísérletezi vele, és a változatos, egészséges táplálkozás érdekében gyakrabban fogyasztani.

Összegezve tehát, számos egészséges alternatíva megtalálható ma már a boltok polcain, amelyek közül lehet válogatni, így biztosan mindenki megleli a saját ízvilágának megfelelőt. Ezekkel a köret variációkkal pedig sokat tehetünk egészségünkért!

Természetesen kínálatunkban is találsz olyan élelmiszereket, amelyek jó, teljes értékű szénhidrátot tartalmaznak! Nézz körül bátran, és tedd meg az első lépést ma!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink