HÍREINK

Hogyan lehet a tészta al dente?

Al dente, azaz fogkemény: a tészta megpuhul, de még harapható, viszont kicsit roppan a fogunk alatt – ilyen a tökéletes olasz tészta. Felejtsük el a szétfőtt, ragacsos tésztához hasonló készítményeket! Ismerjük meg inkább a pompás al dente tészta titkát. Csak néhány alap lépést kell tudni ahhoz, hogy az olasz finomságok egy következő szintre emelkedjenek.

Al dente tészta 5 lépésben

Első körben válasszuk ki a szószunkhoz illő tésztát. Spagetti, penne, orsó, szarvacska vagy kiskagyló? Egyáltalán nem mindegy, hogy az adott szószhoz milyen tésztát választunk, hiszen az a formájától függően veszi fel a szószt. Ugyanaz a mártás míg egyik típusról lecsúszik, a másikon megtapad. A tésztaforma kiválasztásához korábbi cikkünkben adtunk egy kis segítséget!

 

Folyjon a víz!

Egy magas falú főzőedénybe engedjünk vizet. 10 dkg tésztához megközelítőleg 1 liter vizet számoljunk. Forraljuk fel a vizet.

Szóródjon a só!

Lehetőség szerint a használt nagyszemű legyen és csak akkor adjuk a vízhez, amikor az már forrni kezd. Ha szemmérték szerint egy-egy kiskanál sót szórunk a vízbe, olyan nagyot nem tévedhetünk. A sót a szósz ízesítésétől függően adagoljuk.

 Jöjjön a tészta!

Ha a forrásban lévő vízben a só feloldódott, jöhet is a tészta! Egy hosszú fakanállal azonnal keverjük meg, nehogy az edény aljára tapadjon. Időnként kavarjuk meg a tésztát. A hőmérsékletet vegyük lejjebb, de arra figyeljünk, hogy a víz mindenképp forrjon.

Meddig főzzük?

Minden tészta csomagolásán feltüntetik a főzési időt. A kijelölt idő lejárta előtt már érdemes egy-egy tésztát letesztelni. Harapjuk el a tésztát. Ha a belsejében egy fehér pötty még látszik, akkor nagyjából még egy percig érdemes forralni, tovább semmiképp sem.

Hogyan szűrjük le?

Ha megfőtt a tészta, zárjuk le a tűzhelyet és szűrjük le. Sokan ilyenkor egyből le is öblítik hideg vízzel. Ám ez tilos! A tészta garantáltan nem ragad össze, amennyiben miután leszűrtük, azonnal össze is keverjük a szósszal.

Ha a pontok mentén készíti a tésztát, a kóstolás során garantáltan egy al dente tészta mennyei ízét élvezheti majd!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink