HÍREINK

Fahéjas finomságok a kedvenc könyved mellé

Most, hogy az évszakhoz hűen az időjárás is egyre hűvösebb, ideje alaposan bekuckózni. Keresd meg a kedvenc regényed, válaszd ki a legpuhább takaród, és vedd elő a receptes könyved – hiszen semmi sem esik jobban a hidegben, mint néhány finom, meleg falat.

Ha viszont unod a tavalyi süteményeket, és kipróbálná valami újat, összegyűjtöttük Neked kettő receptet, amit gyorsan és könnyen elkészíthetsz, ha fahéjas őszi édességre vágysz.

Először azonban nézzük meg, mit érdemes tudni róla.

Számos tanulmány foglalkozik a vércukorszint-szabályozó hatásaival: ha például egy magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, segíthetünk kiegyensúlyozni a cukor hatását a szervezetünkben. Azonban ez még nem minden.

Jellegzetes aromájával az agyműködést is pozitívan befolyásolhatja. Képes stimulálni a gondolkodási folyamatokat és javítani a kognitív képességeket. Ez azt jelenti, hogy segíthet a figyelem összpontosításában, a problémamegoldásban, és a kreatív gondolkodásban is.

Szerepe lehet a szem és a kéz koordinációjának fejlesztésében, a memória javításában, ráadásul az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is képes felgyorsítani – így jelentős pozitív élettani hatásai vannak.

Gondoltad volna, hogy ez az egyik legrégebbi fűszerünk?

A fahéjat már az ókori Egyiptomban is használták a mumifikáció során, sőt, a Bibliában található egy olajrecept, amely hozzávalóként említi, így ez az egyik legöregebb aromás növényünk.

Sokáig a cserekereskedelemben is fontos szerepet játszott: volt egy pont, amikor 15x annyit ért, mint az ezüst.

Bár napjainkban már nem olyan értékes, mint egy nemesfém, az íze még mindig felbecsülhetetlen – mutatjuk is a kedvenc édességinket, amiket Te is egyszerűen elkészíthetsz belőle.

Fahéjas csiga vaníliával és pisztáciával

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 dl langyos víz
  • 4 dkg friss élesztő
  • 70 dkg liszt
  • 7 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 0.7 dl olaj
  • 0.5 tk só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 5 tk fahéj
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg margarin

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 4 ek Mascarpone
  • 0.5 tk vanília aroma
  • 2 ek porcukor
  • 1.5 dl habtejszín
  • Ízlés szerint pisztácia

Elkészítés:

  • Keverd el langyos vízzel az élesztőt, hagyd, hogy felfusson, majd öntsd össze egy tálban a tészta összetevőivel.
  • 2 óra elteltével nyújtsd ki a megkelt tésztát.
  • Kend meg olvasztott margarinnal, majd szórd rá a fahéj és kristálycukor keverékét.
  • Tekerd fel a tésztát és vágd nagyjából 3 centiméteres darabokra.
  • Helyezz sütőpapírt egy tepsibe, és kend le tojással a felvágott csigákat.
  • 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25-30 perc alatt süsd aranybarnára a tekercseket.
  • Keverd össze egy tálban a díszítés hozzávalóit, ezt követően pedig csepegtesd rá a forró csigákra.
  • Törd apró darabokra a pisztáciát, és szórd rá az édességre.

Fahéjas-mézes szelet

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 2 tk só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 50 g porcukor
  • 2 tk fahéj
  • 2 db tojás
  • 100 g margarin
  • 2 ek méz

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 ek liszt
  • 250 ml tej
  • 100 g porcukor
  • 100 g margarin

Elkészítés:

  • Keverd össze a lisztet, sót, szódabikarbónát, porcukrot és a fahéjat egy tálban.
  • Üsd bele a tojásokat, majd csorgasd bele a megolvasztott margarint és mézet.
  • Dolgozd egybe az összetevőket, és oszd három egyenlő részre a tésztát egy lisztezett felületen.
  • Nyújtsd körülbelül 30 x 20 centiméter nagyságú, 3 milliméter vastagságú darabokra a keveréked.
  • Használj sütőpapírt, és 180 fokon, 8-10 perc alatt süsd meg a tésztát.
  • Keverd csomómentesre a lisztet tejjel, és főzd sűrűre mérsékelt lángon.
  • Amíg ez kihűl, keverd habosra a margarint és a porcukrot, majd dolgozd egybe a tejjel.
  • Kend a krém felét az egyik tészta lapodra, helyezd rá a második lapot, aminek a tetején használd fel a maradék krémet, végül pedig az utolsó tészta darabot is.
  • Tálald porcukorral megszórva és felszeletelve.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha úgy érzed, ideje egy kis időre a kötött pulóvert konyhaköpenyre váltani, nézz szét kínálatunkban, ahol minőségi termékek széles kínálata vár.

Szerezd be a receptekhez szükséges fahéjat, lisztet vagy porcukrot, és élvezd a finom falatokat ősszel is.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink