HÍREINK

Ezért nem ajánlott mellőzni a vadhúst a hétköznapokban

Manapság kevésbé elterjedt a vadhús fogyasztása. Gyakrabban eszünk baromfit vagy sertést, hiszen ezek sokkal könnyebben beszerezhetők, mint például a szarvashús. Megéri azonban a vásárlásra szánni a fáradtságot, hiszen meglehetősen sok előnye van a különböző vadak fogyasztásának!

A vadhús pozitív hatásai

A vadonélő állatok húsában gyakorlatilag nincs zsír, ez az állatok aktivitásának, a folyamatos mozgásnak és a természetes táplálkozásnak köszönhető. Ennek eredményeképp nagyobb arányban tartalmazzák a telített zsírsavakat, melyek csökkentik a koleszterinszintet, és számos krónikus megbetegedés kockázata is meglehetősen alacsonyabb a vadhús rendszeres fogyasztásával.

A vadak húsában a víztartalom alacsony, míg a fehérjetartalom magas. Arányaiban tekintve 80% a fehérje, és 20% a víz.

Mindenképp érdemes kitérni arra a fontos tényezőre, hogy a vadak esetében a hús mindenféle antibiotikumtól, és hormonkészítménytől mentes, hiszen a tápszerekkel táplált tenyésztett háziállatok húsába beépül a szervezetbe juttatott hormon is. A vad nem rendelkezik rejtett zsírszövetekkel, mint a háziállatok, hiszen csak télre raktároznak zsírréteget. Ennek köszönhetően a húsuk kalóriatartalma fele annyi, mint a tenyésztett háziállatoké, valamint a létfontosságú ásványi anyagok kétszerese, háromszorosa fordul elő a vadak húsában.

A vadhús felhasználhatósága

A vadak húsa is, ugyanúgy, mint a tenyésztett állatoké, sokféleképpen felhasználható, számos különleges, ínyenc fogás készíthető belőlük. A vadak állandó mozgásban vannak, így a húsuk szerkezete is tömöttebb, keményebb, éppen ezért javasolják a szakemberek, hogy a vadételek elkészítésére több időt kell szánni: lassan kell főzni, vagy sütni.

A pörkölt egy rendkívül hagyományos ételnek számít, ám vaddisznócombból, vagy szarvascombból elkészítve egy sokkal markánsabb és ízletesebb pörköltet alkothatunk, ami nem utolsó sorban egészségesebb is, mintha sertésből készülne. A vadhúsok előkészületénél nagyon fontos, hogy azt a faggyútól, és az inaktól mindenképp meg kell szabadítani, majd alaposan át kell mosni. Ezután lehet csak nekiállni a felkockázásnak, majd pedig a pörkölt főzésének. Ezután az alap elkészítése következik és lényegében innentől a folyamat már ugyanaz, mint a hagyományos pörkölt készítése esetén.

A különleges vadhúsokat keresse a Húsház kínálatában!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink