HÍREINK

Egy igazán ínycsiklandozó vegán menüsor karácsonyra!

Tudjuk, hogy egy vegán karácsonyi menüt nehezebb összerakni, de így sem kell lemondanod a mennyei finomságokról. Hiszen vannak a tipikus ünnepi ételeknek alternatívái. Sőt, őrületesen jó, igazi különlegességek is fellelhetőek már napjainkban, amik garantáltan mindenkit lenyűgöznek majd!

Karácsonykor kétféle típusú ember létezik: Aki foggal-körömmel ragaszkodik a jól bevált, klasszikus, hagyományos receptekhez és, aki szeret minden évben minél különlegesebb ételekkel kísérletezgetni. Egy dolog azonban közös: ilyenkor akár egész napokat is hajlandóak vagyunk a konyhában tölteni csak azért, hogy a lakoma után mindenkitől bezsebelhessük a fenséges ételekért járó bókokat. És persze az sem utolsó, hogy örömet okozzunk szeretteinknek.

De mi most a különleges vonalra evezünk tovább ebben a cikkünkben.Ráadásul nem is akármilyen elképesztően finom, vegán fogásokat válogattunk össze. Garantáltan még a húsimádó vendégek is repetázni fognak belőle!

Bársonyos sütőtökkrémleves

A hideg napok nem múlhatnak el sütőtökkrémleves nélkül. Ezt a vegán változatot a friss gyömbér és a tengeri sóval pirított tökmag teszi különlegesen pikánssá. Ennek a lélekmelengető finomságnak az ünnepi asztalon is helye van!

Elkészítés:

Melegítsük a sütőt 190 fokra légkeveréssel.

Mossuk meg a tököt, majd vágjuk fel egy éles késsel óvatosan és távolítsuk el a magokat.

A megtisztított tököket sütőpapírral bélelt tepsin toljuk az előmelegített sütőbe, süssük 25-30 percig.

Közben a hagymát és a fokhagymát vágjuk apró kockákra. Egy lábasban melegítsünk 5 ek. olívaolajat, addig dinszteljük a hagymát, míg aranysárga nem lesz. A végén adjuk hozzá a fokhagymát, keverjünk rajta egyet, majd tegyük félre.

Miután megsültek a tökök, várjuk meg, míg kihűlnek, majd óvatosan szedjük le a héjukat. A tökök húsát adjuk hozzá a hagymához, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Friss gyömbérrel, chilivel és sóval ízesítsük, adjuk hozzá a kókuszkrémet, majd 10 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek. Közben a tökmagot pirítsuk meg 2 ek. olívaolajon tengeri sóval, ami nemcsak különleges ízt kölcsönöz a levesnek, hanem nagyon feldobja a tálalást is. 10 perc főzés után botmixerrel pürésítsük a levest. Ha túl sűrű, érdemes még egy kevés kókuszkrémet hozzáadni.

Tálaljuk a levest melegen, szórjuk meg pirított tökmaggal és ízlés szerint friss chili karikákkal.

Zöldséggolyók vegafölös-sajtos szószban, brokkolival és burgonyapürével

Igazán egyszerű, Jolly Joker karácsonyi fogás. Brutálisan könnyű elkészíteni, mégis egy extra étel kerül a karácsonyi asztalra.

Elkészítés:

A zöldséggolyók első lépéseként a vöröshagymát apróra vágjuk és egy kevés olívaolajon lepirítjuk, majd hozzádobjuk az aprított fokhagymát és végül a felaprított gombákat. Az egészet alaposan összepirítjuk, majd egy aprítógépbe helyezzük. Mehet hozzá a lencse, amit előtte alaposan átmostunk, só, bors, fűszerpaprika és az aprított petrezselyem. Az egészet krémesre turmixoljuk az aprítógép segítségével, majd a masszát egy tálba adagoljuk és beleszórjuk a kötőanyagként funkcionáló, apró szemű zabpelyhet. Alaposan átgyúrjuk a masszát és félrerakjuk.

Egy lábasban sós vizet forralunk és a kis kockákra vágott burgonyát puhára főzzük benne.

Amíg fő a burgonya, a brokkolit rózsáira szedjük és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Egy kis keverőtálban kikeverjük a marinádot: olívaolaj, szójaszósz, citrom, friss reszelt gyömbér, reszelt fokhagyma, só és bors kerül bele. Majd meglocsoljuk a brokkolirózsákat és alaposan belemasszírozzuk. 180 fokon 8-10 perc alatt kissé még roppanósra sütjük.

A zöldséges masszából golyókat formázunk és bő olajban kisütjük őket. Akkor készül el, amikor már szép aranybarna külsőt kaptak a zöldséggolyók. Arra figyelj, hogy ne legyen túl forró az olaj, mert akkor nem sül át rendesen a golyó, viszont kívül hamar megéghet!

Egy keverőtálban elkeverjük az alaplevet, a növényi krémet, a fűszereket, a mustárt, a sörélesztőpelyhet és a keményítőt egy habverővel, majd egy mélyebb serpenyőbe öntjük, amiben felforraljuk a szószunkat – így egy sűrű, krémes alapot fogunk kapni. A kész zöldséggolyókat a „sajtos-tejfölös” alapba helyezzük és 2-3 percig rotyogtatjuk a golyókkal együtt.

Amikor megfőtt a burgonya, leszűrjük és átnyomjuk krumplinyomón, hozzáadjuk a fűszereket és a margarint. Alaposan elkeverjük és jöhet a tálalás.

A tányéron először elkenünk egy-két nagy evőkanálnyi burgonyapürét, adagonként három-négy golyót rakunk rá egy nagy merőkanálnyi szósszal nyakon öntve, és a brokkolirózsákkal felextrázva az ételt.

Narancsos csokoládé mousse

A karácsonyi desszert a narancstól válik igazán karácsonyivá.

Ezt a vegán narancsos mousse-t érdemes előző nap elkészíteni, ugyanis a tojáshab helyett aquafabát, azaz csicseriborsólevet használunk, aminek csokoládéval keverve legalább 5 órára van szüksége a hűtőben, hogy megszilárduljon.

Elkészítés:

A csokit törd kockákra, és vízgőz felett olvaszd meg: egy lábasban melegíts kevés vizet a tűzhelyen, a csokit pedig egy fémtálban tedd a tetejére, és néha keverd meg, amíg elolvad. Ne lobogjon a víz, inkább csak enyhén bugyogjon, és ne érjen a fémtál aljához. (Ha túl magas hőfokon vagy túl gyorsan olvasztod meg, a mousse darabos, szemcsés lesz.) A végén keverd hozzá az agave- vagy juharszirupot és a narancshéjat, és vedd le a tűzhelyről.

A csicseriborsó levét öntsd egy nagy tálba, és add hozzá a citromlevet. Gépi habverővel verd fel habbá úgy, mint ahogy a habtejszínnel tennéd. Legyél vele türelmes — lehet, hogy kell neki 10-15 perc is. Két dologra figyelj: a csicseriborsólé ne legyen hűtőhideg, és se a tál, se a habverő ne legyen egy kicsit sem olajos. Akkor tudod, hogy készen van, ha a tálat megpróbálod óvatosan megfordítani, a hab pedig egyáltalán nem mozdul.

Ha a csoki kihűlt (fontos!), óvatosan és lassan forgasd bele a habba.

A kész masszát oszd el négy átlátszó pohárban (jól néz ki ír kávéspohárban, martinis pohárban, vagy kisebb befőttes üvegekben is), és lefedve egy éjszakára, de legalább 5 órára tedd hűtőbe. Tálaláskor reszelt narancshéjjal díszítheted.

Ezzel a menüvel biztosan az ujjad köré csavarod vegán vendégeidet! De megsúgjuk, nem csak őket!

Ha idén szeretnél kicsit elrugaszkodni a szokásos ünnepi finomságoktól, akkor próbáld ki ezeket az ínyencségeket! A siker garantált! Látogass el weboldalunkra is, aminek kínálatában rengetegféle alapanyagot találsz az ételek elkészítéséhez. Valamint félkész és késztermékekből sincs hiányunk, ha esetleg nem lenne elég időd a napokig tartó főzőcskézésre. Tálalj fel új, páratlan fogásokat az ünnepekkor!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink