HÍREINK

Egy étel, ezer variáció – A rakott krumpli különleges verziói

Van az a mondás, hogy: “Ahány ház, annyi szokás.” Nos, ez most esetünkben is pontosan megállja a helyét. A mindenki által ismert, és szeretett rakott krumpli biztosan mindenkinél fogyasztásra kerül, a kérdés csak az – vajon milyen formában?

Ugyanis ezt az egészen egyszerű, de nagyszerű ételt rengetegféleképpen el lehet készíteni és mindenki máshogy szereti, tanulta vagy éppen hozta tovább a családjától. A végeredmény ugyan lehet, hogy kicsit eltérő, de egy biztos: bárhogy is készítsd, garantáltan finom fogás lesz a vége.

Ezt a kiadós hazai ételt más nemzetek is készítenek. Magyarosan kolbásszal és főtt tojással kerül a tányérra, de a franciák például tejszínnel vagy fehér mártással kínálják. Később szót ejtünk majd más népek különleges receptjeiről is.

A hazai fogások között a rakott krumpli nagy kedvenc. Bőséges, finom étel, amit érdemes nagy adagban készíteni, mivel..

  • Egyrészt iszonyú gyorsan el tud fogyni,
  • Másrészt pedig másnap újramelegítve is jólesik.

A rakott krumpli elkészítése nem nehéz, kezdők is sikerrel szervírozhatják. A legegyszerűbb változatban a krumplit héjában főzik puhára, majd miután kihűlt, felkarikázzák. A főtt burgonyát tepsiben vagy jénaiban is rétegezheted: a rétegek közé főtt tojás, kolbászkarikák és tejföl kerül. Ez a klasszikus szerény recept könnyedén tovább álmodható: kerülhet a rétegek közé sajt, szalonnakatonák, hagyma, sőt, pirult csirke is – amit csak szeretnél és megkívánsz. Tényleg csak a képzeleted szab határt benne.

De ennyivel nem merül ki a lehetőségek tárháza. Most mutatunk néhány szuper receptet, amit érdemes letesztelni.

Tejszín, tej vagy besamelmártás

A rakott krumpli lelke a sok tejföl, de tejszínnel is nyakon lehet önteni a burgonyát. A franciák a nyers krumplit hajszálvékonyan szeletelik fel, majd fűszeres tejszínnel vagy fehér mártással (besamelmártás) öntik le. Természetesen itt is kerülhetnek egyéb finomságok a rétegek közé. Lehet ez szalonna, gomba, póréhagyma, spenót vagy kolbász. Ha nincs kéznél tejszín, akkor tejet is lehet használni.

Próbáld ki ezt a receptet úgy, hogy a rétegek közé kolbász, sajt és főtt tojás is kerül: a krumplit nyersen, hajszálvékonyra szeletelve rétegezd, tejszínnel vagy tejjel locsold meg, majd ebben a folyadékban süljön puhára – valami fenséges így kínálva a rakottas.

Darált húsos ragu

Az őszi, téli szezonban különösen jól esnek a tartalmas ételek, idetartozik a rakott krumpli is. Egy bőségesebb változatában a bolognaihoz hasonló, szaftos, darált húsos ragu kerül a rétegek közé. A raguhoz mehet tejföl, fehér mártás és sok-sok sajt is. Csak rajtad múlik, mivel pakolod tele a tepsit.

Vegetáriánus

A krumplirétegek közé zöldségek – amilyennel csak el tudod képzelni -, gomba vagy tofu is kerülhetnek. A vegánok növényi itallal (kókuszital, rizsital, zabital) felöntve is megsüthetik a tepsis fogást. Ha jó szaftosan szeretnéd kínálni, akkor a bolognai ragut érdemes elkészítened vegetáriánus formában, vagyis darált hús helyett használj lencsét vagy gombát.

Krumplipüré

Az olasz konyhában is készül rakott krumpli, méghozzá több recept szerint. Az egyikben hajszálvékonyra szeletelt burgonyát használnak, a másikban krumplipürét. A krumplipürés változatban készült rakottas kicsit hasonlít a pásztorpitére. A püré egyik fele a tepsi vagy jénai aljába kerül, szépen simítva. Erre megy a többi alapanyag, majd ezt kell a megmaradt krumplival zárni.

Édesburgonya

A hagyományos receptet édesburgonyából  is elkészítheted. Így is nagyon finom a rakott krumpli, érdemes kipróbálni.

Egy a lényeg, azokkal az alapanyagokkal szórd tele, amiket a legjobban szeretsz és hidd el, nehéz mellélőni bármivel is. Ha pedig bevállalósabb vagy, akkor bátran kísérletezz a fent elhangzottakkal, mert még az is elképzelhető, hogy új kedvencre lelsz.

A minőségi hozzávalókért pedig ne felejts el benézni a Húsház kínálatába! Jó étvágyat és kísérletezést kívánunk!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink