HÍREINK

sütőtök

Az októberi hónap terméke: a sütőtök

Az ősz nemcsak friss szellőt és aranyló faleveleket, hanem egy valódi kulináris csodát, a sütőtököt is magával hozta. A növény nem csupán kiváló dísz, hanem az ízek sokszínűségének igazi kincsesládája is. Vegye elő a vágódeszkát és a fazekakat, mert végre eljött az idő, amikor ismét a sütőtök kerül a konyha középpontjába!

Mi fán terem a sütőtök?

A tökféle a kukoricához hasonlóan Amerikából került földrészünkre, őshazája ugyanis Közép- és Dél-Amerika trópusi vidékein van. Megjelenése után Európában is rendkívül hamar közkedveltté vált. Jelentős karotin- és C-vitamin tartalma révén és persze kimondottan finom íze miatt kedvelt őszi, illetve téli csemege. Emellett remek rostforrás, tápértéke és energiaértéke is igen magas. 

Édeskés, de nem markáns ízű, emiatt számos fűszerrel ízesíthetjük. Jól passzol hozzá többek között a szerecsendió, a curry és a gyömbér

sütőtök

Hogyan bánjunk vele a konyhában?

A sütőtököt – ahogy a neve is jelzi – csaknem kizárólag sütve szokták fogyasztani, pedig számos egyéb felhasználási lehetőség is rejlik benne. Mennyei krémleves, illetve püré készülhet belőle, amivel akár a krumpli is kiváltható. Köretként kínálva rozmaringgal érdemes fűszerezni. Mindezek mellett a sütőtök édességek alapanyagaként is megállja a helyét, amiknek a hagyományos téli fűszerek – pl. gyömbér, szerecsendió, fahéj, szegfűszeg – adhatnak aromát. 

Recept: villámgyors sütőtökkrémleves

Amennyiben egyszerűen és gyorsan szeretne valami igazán ínycsiklandó sütőtökös finomságot az asztalra varázsolni, a krémleves a lehető legjobb választás. A vendégek egyszerűen imádni fogják a fűszeres, melengető kanalaznivalót. 

sütőtök

Hozzávalók (4 személyre):

Elkészítése: 

A felkockázott sütőtököt, burgonyát, hagymát, fokhagymát fazékba tesszük, felöntjük annyi tyúkhúsleves alaplével, hogy ellepje, majd puhára főzzük. 

Amint tökéletesen megpuhultak a zöldségek, levesszük a tűzhelyről a fazekat és botmixerrel összeturmixoljuk a zöldségeket. Ízlés szerint ízesíthetjük szerecsendióval, borssal és sóval. Forraljuk fel, majd levéve a tűzről keverjük hozzá a tejszínt. 

Tálalhatjuk reszelt sajttal vagy pirított baconnel

Nézzen szét a Húsház széles kínálatában és szerezze be a legjobb minőségű termékeket, a legkedvezőbb áron! >>>

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink