Amerika ízei a tányérodon: egy tradicionális hálaadási menü
Na és, nálatok miről szól a november?
Talán még a Halloweeni dekorációkat pakolgatjátok vissza a dobozokba az októberi beöltözős buliról, de lehet, hogy már teljesen karácsonyi lázban égtek. Bárhogy is legyen, egy biztos: a Mindenszentek és Halottak napját leszámítva, ez az időszak egy kisebb átmenet a két ünnep között – hazánkban legalábbis.
Az Egyesült Államokban azonban ilyenkor már javában készülnek a hálaadásra, amely egy nagy hagyományú esemény Amerikában. A tradíció fontos része egy pompás családi vacsora, amely menüjének egy részét most Veled is megosztjuk – hiszen egy különleges, ízekben gazdag lakoma bármikor feldobhatja az estét.
Először viszont nézzük meg, honnan ered a hálaadás.
Az ünnepet minden évben, november negyedik csütörtökén tartják azért, hogy az emberek kinyilvánítsák a bőséges termés miatti hálájukat és örömüket. A hagyomány eredete egészen a 17. századra nyúlik vissza, amikor is a Mayflower nevű hajó, fedélzetén az első angol puritánokkal, elindult Angliából az Újvilág felé.
- szeptember 16-án indultak el, és december 21-én érkeztek meg a mai Massachusetts területére, ahol egy nagyon nehéz telet töltöttek el: a hideg, az élelmiszerhiány és a betegségek miatt csak a bevándorlók fele élte meg a tavaszt. A következő évben azonban a wampanoag indiánok segítettek nekik a termelésben és a vadászatban, így ősszel már bőséges termést takarítottak be – ezt tekintjük a hálaadás születésének.
Az Államokban ez az ünnep a második legnagyobb családi esemény a karácsony mellett, amit munkaszünettel, egy tradicionális menüvel, a rokonok társaságában töltenek.
Most, hogy tudod, honnan ered a hálaadás, ideje, hogy megismerd a fogásokat, amiket úgy írtunk át, hogy egy négy fős család számára éppen elég legyen – hiszen itthon nem tartunk hatalmas lakomát.
Sült pulyka töltelékkel
Hozzávalók a húshoz:
- 2-3 kg pulyka (lehet mell, szárny vagy comb is)
- 200 g vaj
- 1 tk só
- 1/2 tk bors
- 1 tk rozmaring
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk zsálya
- 2-3 szelet kenyér (kb. 200 g)
- 1 fej fehér hagyma
- 1-2 ek olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2-3 szelet kenyér
- 1 db hagyma
- 1 szál zeller
- 1 tk rozmaring
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk zsálya
- 1 ek vaj
Elkészítés:
- Vágd kisebb kockákra a kenyeret, és pirítsd meg egy serpenyőben egy evőkanál olajon, hogy ropogós legyen.
- Vágd apróra a hagymát és a zellert, majd add hozzá a pirított kenyérhez.
- Add hozzá a rozmaringot, kakukkfüvet és a zsályát, keverd alaposan össze, és tedd félre.
- A pulykát öblítsd le, majd töröld szárazra.
- Kend be vajjal, sózd és borsozd ízlés szerint, majd ízesítsd rozmaringgal, kakukkfűvel és zsályával.
- Tedd a húst egy sütőformába, és süsd 180 fokon nagyjából 1-1,5 órán keresztül, amíg meg nem puhul és aranybarna nem lesz.
- Sütés közben időnként locsold meg a pulykát a saját levével, hogy szaftos maradjon, és kész is.
Gravy (pulykából készült szaft)
Hozzávalók:
- A pulyka sütése közben keletkezett pörköltlé
- 1 ek liszt
- 1 ek vaj
- 1/2 csésze víz
- Ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
- Miután megsütötted a húst, öntsd egy kisebb lábasba a sütőformában maradt szaftot.
- Egy másik serpenyőben olvassz fel vajat, add hozzá a lisztet és folyamatosan kevergetve pirítsd 1-2 percig.
- Öntsd a szaftot fokozatosan a lisztes-vajas keverékhez, majd forrald fel a szószt, és hagyd, hogy besűrűsödjön.
- Ízlés szerint sózd és borsozd.
Krumplipüré
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 50 g vaj
- 100 ml tej
- Ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
- Hámozd meg és vágd nagyobb darabokra a burgonyát, majd tedd egy lábasba és önts rá annyi vizet, hogy ellepje azt.
- Forrald fel és főzd kb 15-20 percig
- Amikor megfőtt, szűrd le, és törd össze krumplinyomóval vagy botmixerrel, hogy pürésített állagot kapj.
- Adj tejet és vajat a püréhez, majd keverd össze.
- Végül öntsd a szaftot a pürére, majd tálald a pulyka és a töltelék mellett.
Jó étvágyat kívánunk!
Ha kedved támadt egy nem hétköznapi vacsora elkészítéséhez, szerezd be tőlünk a minőségi hozzávalókat.
Nézz szét választékunkban, és dobd fel a novemberi estéket!