HÍREINK

A szezon elfeledett kedvence: a morzsás süti legédesebb hozzávalója.

Amikor ősszel a konyhába keveredünk, és főzésre vagy sütésre kerül a sor, legtöbben egyből az almás és sütőtökös receptek felé nyúlunk. Ezekből a gyümölcsökből valóban rengeteg finomságot készíthetünk, azonban van valami, ami így gyakran háttérbe szorul.

A körte az egyik legkiválóbb és leginkább sokoldalúan felhasználható alapanyag, ami lédús, természetesen édes ízének és lágy textúrájának köszönhetően tökéletesen passzol a különböző elő- és főételekhez, desszertekhez, de akár befőttként is megállja a helyét.

Bejegyzésünkben most megmutatjuk Neked a kedvenc körtés receptünket, előtte azonban nézzük meg, mit érdemes tudni erről a finomságról.

Honnan származik?

A növény a rózsavirágúak rendjébe, a rózsafélék családjába tartozik, és nagyjából 30 főbb fajtája létezik. Eredete egészen Közép-Ázsiáig vezethető vissza, ahol már több ezer évvel ezelőtt is termett vadon. Az idő múlásával az ókori Perzsiában is megjelent, majd tovább terjedt a Földközi-tenger térségébe, ahol nagy becsben tartották.

Eleinte csak főtt állapotában fogyasztották, mivel a nyers körtéről azt gondolták, hogy mérgező. A középkorban Európában is elkezdték terjeszteni, és a nemesítési folyamatoknak köszönhetően számos különböző fajtáját fejlesztették ki, amelyek a mai napig kedveltek.

A francia és olasz konyha most is különösen híres a körtéből készült ételeiről, desszerteiről és italairól, hazánkban azoban kevésbé népszerű – pedig rendszeres fogyasztása számos jótékony hatással van a szervezetünkre.

Miért egészséges?

A körte kifejezetten őszi gyümölcs, a hidegebb hónapokban pedig egyértelműen ajánlott beszerezni belőle, hogy extra védelmet nyújtsunk az immunrendszerünk számára.

Számtalan vitamin található benne: az A-vitamin hozzájárul a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez, a B vitaminok pedig javítják az energiaszintet és segítik az anyagcsere-folyamatok szabályozásában. A C-vitamin támogatja az immunrendszert, míg az E- és K vitaminok a körte antioxidáns tartalmát erősítik tovább.

A gyümölcs persze nem csak vitaminokban bővelkedik: ásványi anyagokban is gazdag. Kálium, kalcium, magnézium, vas és cink egyaránt található benne, ezért ha igazán ellenállóvá szeretnénk tenni a szervezetünket a vírusokkal és bacilusokkal szemben, a körte semmiképp sem hiányozhat az étrendünkből.

Most, hogy megismerted a jótékony hatásait, ideje, hogy megmutassuk a kedvenc receptünket, amit bármikor könnyedén elkészíthetsz, ha egy édes, körtés finomságra vágysz.

Körtés morzsa sütemény

Hozzávalók a tortához:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl joghurt
  • 6 ek barna cukor
  • 2 tk fahéj
  • 1/2 tk szegfűszeg
  • 1/2 tk szerecsendió
  • 1 marék dió
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 ek pirított búzacsíra
  • Szódabikarbóna

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50-60 dkg körte
  • 1/2 kk fahéj
  • 1/2 kk szegfűszeg
  • 1/2 kk szerecsendió
  • 1 ek barna cukor

Elkészítés:

  • Keverd össze a lisztet, a cukrot, a fűszereket és a búzacsírát egy nagy tálban, majd ízesítsd egy csipet sóval.
  • Add hozzá a keverékhez a vajat, és egy konyhai robotgéppel, pár fordulattal dolgozd össze a masszát.
  • Ahhoz, hogy biztosan alaposan összekeverdejenek a hozzávalók, kanalazd őket vissza az edény oldaláról, és használd a gépet még 2-3 alkalommal.
  • Vegyél ki egy csészényit a tésztából, és keverd össze a darált dióval, majd adj hozzá egy teáskanál fahéjat is.
  • Önts sütőport és egy kevés szódabikarbónát a tálba, és keverd össze a masszával.
  • Vegyél elő egy másik tálat, amiben verd habosra a tojásokat, és keverd el alaposan a joghurttal.
  • Öntsd egybe a két tál tartalmát, és keverd össze a tojásos, vajas anyagokat.
  • Szórd rá a fűszereket a darabokra vágott körtékre, majd adj hozzá egy kanál cukrot.
  • Melegítsd elő 180 fokra a sütőt, és vajazz ki egy tortasütő formát.
  • Oszlasd szét a tésztát a formában, ezután edig szórd rá a fűszeres körtét.
  • Morzsold a forma tartalmának tetejére a diós keveréket, és süsd nagyjából 40-45 percig, amíg meg nem pirul.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha kedved támadt egy egészséges nasival feldobni az őszi napokat, szerezd be tőlünk a minőségi hozzávalókat. Kínálatunkban többek között kockára vágott körtét is találsz, amely tökéletes alapanyag a fenti recepthez, de nyugodtan használhatod főételekhez, salátákhoz vagy akár reggeli smoothie-k elkészítéséhez is.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink