HÍREINK

A rétes hagyományainak nyomában

Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére… 

De mi nem szeretnénk megfosztani Téged a rétes élményétől, sőt inkább bemutatjuk ennek a finomságnak az eredetét, érdekességeit és persze egy fantasztikus recepttel is készülünk. Ha Te sem tudsz ellenállni a rétes csábításának és szeretettel emlékezel vissza a nagyi utánozhatatlan desszertjére, tarts velünk és merülj el a nosztalgikus ízek emlékében!

A rétes története

A közép és kelet-európai országok körében mai napig vita kérdése, hogy vajon honnan is származik a rétes. Kicsit mindegyik konyha a sajátjának érzi, így a magyarok is gyakran hungarikumként tekintenek rá. De az igazság, hogy a rétes elterjedése hazánkban részben a török hódításokhoz köthető. A törökök a 16. században hozták el a közel-keleti térségből ezt a különleges süteményt Európába, ahol azóta is hatalmas sikernek örvend. 

Ahány hely, annyi rétestészta. De a hagyományos recept szerint, a tésztát vékonyra kell nyújtani, majd a töltelékkel megtölteni. A leggyakoribb rétesfajták közé tartozik az almás, a diós, a túrós rétes, de számos egyéb variáció is megtalálható a háziasszonyok tarsolyában.

Érdekességek és hagyományok

Nem csupán egy egyszerű édesség, hanem számos hagyományhoz, népszokáshoz és mítoszhoz kapcsolódik. Falun ünnepekkor, lakodalmakkor, mulatságokkor előszeretettel készítették, mivel hittek szerencsehozó erejében. A réteskészítésnek közösségformáló ereje is volt, mivel egyes alkalmakkor az egész közösség összegyűlt, hogy elkészítsék, majd elfogyassza ezt a finomságot.

  • A népi hiedelem szerint, a hosszú életet a hosszúra nyújtott rétes fogyasztása garantálja.
  • Minél gazdagabb a rétes tölteléke szilveszterkor, annál több lesz a boldogság a következő évben.
  • Párizsba a nagy cukrászok, a 19. századba Magyarországról rendeltek rétest, ez volt az úgynevezett „Rétes Hongrois”.
  • Készítése gyakran összefonódik a házassággal és a gazdagsággal. Egyes kultúrákban azt hitték, hogy a rétes sütésekor elmondott kívánságok valóra válhatnak.
  • Vidéken a gyermekágyas asszonyoknak rétestálat, más néven komatálat vittek ajándékba.
  • Ha esküvő volt a faluban, a rétest a vendégek ajándékozták. A lakodalom napján a rétest együtt vitték a vőlegényhez a nyoszolyólányok és a vőfély.

Próbáld ki Te is!

Ha meghoztuk a kedved a réteshez, most mutatunk egy nagyszerű almás-diós receptet, így Te is könnyen elkészítheted a családnak ezt az ízletes édességet. 

Előkészítés:

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  • Vágd fel az almákat vékony szeletekre, majd keverd össze a cukorral, fahéjjal és darált dióval.

Réteslapok előkészítése:

  • Ha vásárolt réteslapot használsz, kibontás előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűvé váljon.
  • Olvaszd meg a vajat.

Réteslapok rétegezése:

  • Teríts egy réteslapot egy tiszta konyharuhára vagy egy sík felületre.
  • Kend meg vajjal.
  • Helyezz rá egy másik réteslapot, majd ismételd meg a vajazást. Folytasd, amíg a réteslapok elfogynak.

Töltelék elhelyezése:

  • Helyezz egy réteg almát a réteslapok alsó harmadára.
  • Tekerd fel a rétest az almával együtt, majd a széleit lefelé hajtogasd be, hogy a töltelék ne folyjon ki.

Sütés:

  • Helyezd a rétest egy sütőpapírral borított tepsire.
  • Kenj egy vékony réteg vajat a tetejére.
  • Süsd előmelegített sütőben körülbelül 30-40 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.

Tálalás:

  • Hagyd kihűlni néhány percig, majd szórd meg porcukorral.
  • Vágd szeletekre és tálald.

Bevállalósabbak akár maguk is elkészíthetik a rétestésztát, amihez minden szükséges alapanyag megtalálható kínálatunkban! Ha pedig szívesen ennél egy jó rétest, de a sütögetés nem igazán Neked való, a Húsház desszert kínálatában rengeteg ízesítés közül választhatsz!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink