HÍREINK

A novemberi hónap terméke: a vöröskáposzta

Az egyik legmeghatározóbb őszi zöldség a vöröskáposzta. Ez a mélyvörös színű, rostokban gazdag élelmiszer nem csupán színesíti az étkezéseket, de rendkívül tápláló is. A vöröskáposzta sokoldalúsága révén számos ételben helyet kaphat, így érdemes alaposan megismerni és kihasználni ennek az izgalmas alapanyagnak a lehetőségeit. 

Fedezzük fel együtt a novemberi hónap kulináris gyöngyszemét, a vöröskáposztát!

Mi fán terem a vöröskáposzta? 

A vöröskáposzta, vagy más néven lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség, melynek gyökerét a Közel-Keletre vezethetjük vissza. Magas az A, K, B és C-vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét tartalmaz. További nagy előnye, hogy szinte teljesen zsírmentes. 

vöröskáposzta

Hogyan bánjunk vele a konyhában? 

A vöröskáposzta fogyasztható nyersen és főzve is, a magyar konyhában azonban a párolás a legnépszerűbb felhasználási módja. Főzéskor, pároláskor adjunk hozzá egy kis ecetet, különben színe kékre változik. 

Ez a különleges káposztafajta ideális alapanyag saláták készítéséhez. Majonézzel vagy joghurttal elkeverve remek saláta lehet belőle. De a vöröskáposztából készíthetünk levest vagy főzeléket is. 

Recept: Márton-napi libalakoma

Ha november, akkor Márton-napja, ami persze nincs libalakoma nélkül! 

Nézzünk egy kiváló receptet! 

vöröskáposzta

Hozzávalók (4 személyre): 

Elkészítése: 

A libacombokat tisztítsuk meg, majd jó alaposan dörzsöljük be sóval. Majorannával és borssal fűszerezzük. Ha lehet, egy éjszakán keresztül pihentessük a hűtőben. 

A combok széléről vágjuk le a felesleges zsiradékot, süssük ki, majd néhány perc alatt pirítsuk le benne a combokat. Tegyük közéjük a vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, bolondítsuk meg egy kis borral, és lassan, fedő alatt 1,5-2 óra alatt pároljuk puhára. Toljuk 220 fokos, előmelegített sütőbe és fedetlenül kb. 20-25 perc alatt süssük ropogósra. A sütés közben saját levével többször locsoljuk meg. 

A krumplit sós vízben főzzük kb. 10 percig, majd szűrjük le. Egy sütőedényben olvasztott libazsírral, borssal, rozmaringgal forgassuk össze, majd 230 fokos sütőben, néha átkeverve süssük ropogósra. 

Tálalásnál a sült libacomb mellé a pirított krumplit és párolt lilakáposztát kínáljuk. 

Nézzen szét a Húsház széles kínálatában és szerezze be a legjobb minőségű termékeket, a legkedvezőbb áron! >>>

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink