HÍREINK

A marha felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?

A konyhaművészet komplex ismereteket követel meg, hiszen ahhoz, hogy minden klappoljon az asztalon még anatómiai tudásra is szükség lehet. A marhahús változatos ízvilága, textúrája és sokszínűsége inspirációt nyújt a kreatív főzési kísérletekhez. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy az állat melyik részéből, mit készítünk. A marha minden egyes része sajátos jellegzetességekkel rendelkezik, amit a főzés során érdemes figyelembe venni. 

Ismerjük meg marha részeit, és fedezzük fel, hogyan varázsolhatunk az asztalra igazán ínycsiklandó falatokat! Vegyük sorra a marha legfontosabb részeit!

Bélszín 

marha

A bélszín a marha legkisebb és egyben legértékesebb része, amely kimondottan omlós és puha. Készíthető egyben sütve, szeletelve steakként vagy párolva. Érlelés nélkül is süthető, ha a közepe kissé véres marad, akkor adja ki igazán jellegzetes ízét. 

Hátszín 

marha

Ahogy a neve is utal rá, a hátszín a marha hátáról származó hús. Hasonlóan készíthetjük, mint a bélszínt: egyben sütve, steakként, göngyölve, töltve vagy párolva. Általában ebből a húsféléből készül a tatárbifsztek is. 

Farok 

marha

Az alacsonyabb árkategóriába tartozó marhafarokból is rendkívül ízletes ételek készíthetők. Főzhetünk belőle levest, párolhatjuk, de mennyei pörkölt is lehet belőle. 

Fehérpecsenye

marha

A marha gerincoszlopának legbelső részén található a fehérpecsenye, ami egy rendkívül puha és omlós húsfajta. Jellemzően főzve vagy párolva szokták elkészíteni, viszont ha fiatal a hús, sütve is kiváló. Nagy előnye, hogy gyorsan elkészül. 

Lábszár

A marhalábszár egy izmos húsrész, amely rendkívül sokoldalúan felhasználható. Pörköltnek és gulyáslevesnek nagyon finom, de készíthetünk belőle tokányt, illetve a csülköt meg is lehet sütni. 

Lapocka

marha

A marha lapocka egy izmos és rendkívül ízletes húsrész, ami kiváló választás, ha van idő a lassú főzési módok alkalmazására. A hús ideális állagot kap párolás vagy hosszú ideig tartó sütés után. 

Nyak

A nyak egy szaftos, omlós húsrész, persze amennyiben megfelelő ételek elkészítéséhez használjuk. Tökéletes választás gulyáshoz, pörkölthöz, tokánynak, illetve főzve, különböző mártásokkal kínálva sem okoz csalódást. 

Pofahús

A marhának még a pofahúsa is rendkívül jól felhasználható. Rántott húsként, valamint főzve ökörszáj salátaként is remek fogások készíthetők belőle. 

Legyen szó a marha bármely részéről, a Húsház kínálatában garantáltan megtalálja azt! >>>

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink