HÍREINK

A gyros, avagy a nagy görög hódító

A nagyvárosokban és az üdülőövezetekben hemzsegnek a gyros árusok. De nemcsak az utcákon hódít a görög szendvics, ugyanis egy felmérés szerint 2019-ben a legtöbbet rendelt étel is a gyros tál volt.

Az biztos, hogy a görögök valamire nagyon ráéreztek, ugyanis a gyros fogyasztása mára igazi életérzéssé vált. Ön is kíváncsi a görög nemzeti étel titkára? A továbbiakban megfejtjük, hogy miben rejlik a gyros sikere.

Kezdetek…

A gyros a 19. századbeli Törökországban kifejlesztett döner kebabból ered. Az étel alapötletét az adta, hogy minél egyszerűbben meg szerették volna oldani jelentősebb mennyiségű hús folyamatos, szabályozható sütését. A városok utcáin már mindannyian láthattuk, hogy milyen szerkezetet találtak ki: a pácolt hústömböt felhúzzák egy függőleges, forgó nyársra, és mindig a külső, már megsült részt vágják le róla. Mind a gyros, mind a döner szó a sütési technikára utal, ugyanis forgatást, forgást jelentenek.

Mi adja a gyros népszerűségét?

A gyros hidegen, melegen, langyosan is mennyei eledel, szóval tulajdonképpen nem lehet rosszkor fogyasztani. Eredetileg hidegen kínálják, de ma már sokszor melegen kapjuk kézhez. Abból adódóan, hogy bármilyen hőfokon ízletes, egy rendkívül praktikus ételnek tekinthető, ugyanis ha nincs módunk megmelegíteni az ebédünket, akkor is kifogástalan gasztronómiai élményt élhetünk át.

Kifejezetten egészséges étel, mivel kevés szénhidrátot tartalmaz, de húsban és zöldségekben gazdag. Összességében minden megvan benne, ami egy finom, teljes értékű ebédhez szükséges. Amennyiben figyelünk a tápanyagbevitelre, bátran döntsünk a gyros mellett, hiszen gazdag rost-, vitamin- és fehérjeforrás.

A legjobb gyrosok gazdagon fűszerezettek, ami kivételesen ínycsiklandóvá teszi az ételt. Ahány gyros árus, annyi fűszerezéssel találkozhatunk, de mindenképp lényeges eleme az ételnek a bátor fűszerezés.

A gyros hús sütési módja különleges, eltér a megszokottól. A görög specialitást nem tudjuk otthon elkészíteni, ami még vonzóbbá teszi azt, ugyanis ami eltér a hagyományostól, arra mindig jobban vágyunk.

Ön se maradjon le a trendekről! A gyros fűszerkeverékünket, valamint a fűzött, vagy készre sült gyros húst keresse a Húsház kínálatában!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink