A fejtett bab izgalmasabb alapanyag, mint gondolná
Olcsó, könnyen beszerezhető, gyorsan elkészíthető, csak kicsit unalmas. Főzelék, gulyás, hagyományos receptek, rég megunt ízek – a legtöbbeknek ezek jutnak eszébe a babról. Pedig a fejtett babból igenis különleges, mennyei ínyencségek készíthetők, csak jó recept kell hozzá. Utóbbiból hoztunk most kettőt!
Babsaláta
Hozzávalók:
- 50 dkg fejtett bab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db paprika
- 15 dkg füstölt sonka
- só
- bors
- kakukkfű
- 6 ek étolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek ecet
- petrezselyem
Elkészítés:
A babot puhára főzzük, majd jól lecsepegtetjük.
Az ecetet az olajjal, a sóval, a borssal, a kakukkfűvel és az apróra vágott fokhagymával simára keverjük, majd kevés vízzel hígítjuk.
A saláta összes hozzávalóját, tehát a babot, a hagymakockákat, a felaprított paprikát és a kb. 1 cm széles csíkokra vágott sonkát összekeverjük, majd leöntjük az ecetes szósszal. Mindezt jól összeforgatjuk, tányérokra szedjük, tálalás előtt pedig petrezselyemmel díszítjük.
Francia kertészleves
Hozzávalók:
- 40 dkg fejtett bab
- 10 dkg zöldbab
- 10 dkg levestészta
- 2 db paradicsom
- 1 db cukkini
- 2 db burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db metélőhagyma
- 2 ek étolaj
- bors
Sajtmártáshoz:
- 1 gerezd fokhagyma
- bazsalikom
- 4 ek olívaolaj
- 4 ek reszelt parmezán
Elkészítés:
Az összes felaprított zöldségfélét – a zöldbab kivételével – az olajon 5 percig pároljuk, majd felengedjük a kívánt mennyiségű vízzel. Hozzáadjuk a fejtett babot, majd amikor felforrt, beledobjuk a zöldbabot is. Sózzuk, borsozzuk, és 30 percig főzzük. Végül beleszórjuk a levestésztát és készre főzzük.
Közben elkészítjük a fokhagymás mártást. A gerezdeket pépesre zúzzuk, összekeverjük a bazsalikommal és a reszelt parmezánnal. Folytonos keverés közben hozzáadjuk az olívaolajat is.
A mártás egyik felét a tányérokba osztjuk, és erre szedjük a forró zöldséglevest, a másik felét pedig kis tálkában külön tálaljuk.
A babos finomságokhoz szükséges alapanyagokat is bátran keresse a Húsház kínálatában!