HÍREINK

Továbbra is hódít a gyros és a döner kebab

A gyros télen-nyáron szuper népszerű. Sőt, mintha egyre nagyobb teret hódítana, mintha egyre többen szeretnék és fogyasztanák. Eredetileg a gyros – vagy ahogy egyes helyeken írják “gírosz” – ugye függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, amely az Oszmán Birodalomban kezdte pályafutását.

 

De ahogy számos helyen és országban, úgy mára már nálunk is

a döner kebab és a gyros kínálat tömegeket vonz.

De mi is a kettő közötti különbség?

Járjunk utána!

 

A törököktől a dönert kaptuk

A döner, teljes nevén a döner kebab egy izgalmas, török eredetű étel, aminek a neve forgó sültet jelent. Tradicionálisan bárányhúsból készítik, ezt forgatják sütés közben. De napjainkban már az újítók korszakát éljük, így a döner is kapható csirkés, vagy akár marhás változatban is. A megsült husi külső rétegeiből szoktak vágni, a többi részét pedig szépen tovább sütik.

 

A döner húst manapság is tálon, különböző köretekkel,

 vagy szendvicsként pitába, illetve dürümbe göngyölve szervírozzák,

akárcsak régen, a 18. században.

 

Hogy milyen szósszal és zöldségekkel tálalják, az nemcsak országonként, de még országon belül, tájanként is eltérhet. Általában azonban paradicsom, saláta, káposzta, friss vagy ecetes uborka dukál bele, valamint chili és hagyma.

gyros_cikkbe

 

A görögöktől érkezett a gyros

A gyros egy görög eredetű étel, ami görögül szintén forgatást jelent, akár csak török rokona, a döner. A görögök a módszert, hogy forgatva sütik meg a gyros húst, török társaiktól kölcsönözték a 19. században. A hús viszont itt már lehet sertés, csirke, marha, borjú, bárány és birka is, a fűszerezés és ízvilág húsonként változó.

A görögök azonban a vegetáriánusokra is gondoltak, ezért ebbe a változatba feta vagy halloumni (kecske vagy juhtejből készült) sajtot tesznek hús helyett.

 

Hagyományosan a gyrost is tálon szolgálják fel, és a köreteket itt is változatosan

és izgalmasan lehet keverni, de a gyrost leginkább olajjal megkenve,

enyhén grillezett pitában szeretik az emberek fogyasztani.

Önnek melyik a kedvence?

 

A gyros pitába eredetileg sültkrumpli, paradicsom és hagyma, valamint tzatziki szósz kerül. De nagyon népszerűek az uborkát, salátát, ketchupot és mustárt tartalmazó változatok is.

 

Ha Ön, vagy akár vendégköre is szereti a különleges,

 egzotikus döner és gyrosos ételeket,

ha szeretne kísérletezni az elkészítésükkel, akkor látogasson el a Húsház weboldalára!

Válogassa össze kedve, ízlése szerint a hozzávalókat,

húsokat, fűszereket, szószokat és a persze a pitát.

Minőségi, széleskörű sültkrumpli kínálatunk

pedig szuper választás a speciális gyros tálakhoz.

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink