Tényleg egészségesebb a fehér hús?
Tévhiteken innen és túl
A fehér húsokat sokszor és sokan kontrasztba állítják a vörös húsokkal. De vajon az eltérő szín milyen egyéb tulajdonságokat rejt még magában? Valóban igaz, hogy a fehér hús egészségesebb vörös társánál? Aki ezt állítja annak sajnos vagy sem, de nincs igaza. Ugyanis ezt kizárólagosan egyetlen tudományos tény sem bizonyítja. A két húsfajtát felesleges is abban összemérni, hogy melyik az egészségesebb vagy a jobb, a kiegyensúlyozott életmódhoz és táplálkozáshoz ugyanis mindkettő szükségeltetik.
Ön melyiket választja inkább, fehér vagy vörös húst eszik szívesebben?
Árnyalatnyi különbség
Az ugyan tagadhatatlan, hogy nemcsak színben, hanem állagban és összetettségben is különbözik egymástól a fehér és vörös hús. Tény például, hogyha a fogyasztás mértékét nézzük, bizony népszerűbbek a szárnyas, fehér húsok vörös barátaiknál, mint például a marha, vagy a sertés hús.
Hiába ugyanis, hogy zsírosságban nyernek a vörösek,
ezzel együtt ásványianyag tartalmuk is gazdagabb, mint a fehér husiknak.
Ahogy az is tagadhatatlannak bizonyul, hogy a fehér húst könnyebben megemésztjük,
és több fehérjét is tartalmaz.
Népszerű a pipi
Az egyik legnépszerűbb fehér hús a csirke, a világ fele inkább csirkehúst fogyaszt. Valószínű, hogy sosem fogjuk megtudni, mi volt előbb, a csirke vagy a tojás? De azt tudjuk például, hogy a csirkét évszázadokon át kizárólag csak a tojása miatt tartották. A 20. században, a II. világháború után kezdték el tudatosan a húsa miatt is tartani ezeket a szárnyas jószágokat. Mivel omega 3 és omega 6 zsírsavakban gazdag, elméje karbantartásában is fontos, hogy sok fehér húst fogyasszon. Mikor meghűlt vagy ledöntötte lábáról a láz, a finom, meleg csirkeleves hatékony erejét érezte már Ön is? Megfázásnál azonban nem csupán gazdag vitamintartalma miatt érdemes csirkehúslevest enni, hanem a folyadékbevitel miatt is.
A végeredmény döntetlen
Nincs olyan tudományos állítás tehát, ami kimondja, hogy a fehér hús, a szárnyas az egészségesebb. Ahogy oly sincs, ami arról tesz nekünk bizonyságot, hogy a vörös hús a nyerő.
Érdemes inkább kiegyezni egy döntetlenben,
és egyformán fogyasztani mindkét húsfajtát.