Sütemények nyomában: különleges édességek Európából
Már tűkön ülve várod az idei nyaralást és azt, hogy felfedezhesd Európa gyönyörű tájait? Esetleg már haza is értél az utazásról, de visszavágysz Franciaország mesés tájaira vagy Spanyolország homokos tengerpartjára? Ha hasonlóan érzel, akkor csatold be az öveket, mert most elrepítünk Téged mindkét országba!
Felkészülés
Az utazás mindig hatalmas kaland, főleg akkor, amikor lehetőség van megismerni más országok gasztronómiáját. A helyi finomságok megismerése nemcsak izgalmas ízélményt nyújt, hanem az adott kultúra hagyományaiba is mélyebb betekintést ad. Ha Te is az édesszájúak táborát erősíted és rajongsz a süteményekért, akkor megéri velünk utaznod!
Első állomás
Utunk első állomása nem más, mint az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont, Franciaország. Ez az ország híres ikonikus városairól, gyönyörű tájairól és természetesen a lenyűgöző konyhaművészetéről. Ismerd meg közelebbről a turisták egyik nagy kedvencét, a francia soufflét!
Mi az a soufflé?
Egy elegáns, könnyed levegős desszert, amelyet tojáshabból készítenek. Különlegessége abban rejlik, hogy a sütés során megemelkedik, és olyan habos állagot kap, amely szinte elolvad a szádban. A soufflé sikerének kulcsa a tojásfehérje megfelelő felverése, ami biztosítja a desszert légies textúráját.
Eredete
Története egészen a 18. század végéig nyúlik vissza, amikor egy híres francia séf, Vincent La Chapelle a nemesek számára készített különleges ételeket. Hamar népszerűvé vált, majd a „királyok szakácsa”, Marie-Antoine Carême tovább finomította és népszerűsítette ezt a desszertet.
A francia konyha egyik ikonikus fogásává vált, amelyet ma már a világ minden táján csodálnak. Ha Te is szeretnéd megalkotni, akkor tarts velünk továbbra is!
A tökéletes soufflé elkészítése otthon
Egy igazán jó soufflé megalkotása nem olyan egyszerű feladat, mint ahogyan azt először gondolnád. Gondosan oda kell figyelni a tojás szétválasztására, a tojásfehérje felverésére, sőt még a sütésre is. Máris mutatjuk, hogyan készítsd!
Hozzávalók
- 4 tojás (fehérje és sárgája különválasztva)
- 50 g vaj
- 50 g liszt
- 250-300 ml tej
- 100 g cukor
- egy csipet só
- ízesítők (pl. vanília, csokoládé, gyümölcsök vagy fűszerek)
Elkészítés
Elsőként melegítsd elő a sütőt 190°C-ra. Vajazz ki néhány soufflé formát és szórj bele egy kevés cukrot vagy lisztet, hogy ne tapadjon le a tészta.
Ezt követően olvaszd meg a vajat egy serpenyőben, add hozzá a lisztet és keverd simára. Folyamatos kevergetés mellett öntsd hozzá a tejet egészen addig, amíg sűrű, sima mártást nem kapsz.
Vedd le a tűzről, és hagyd hűlni néhány percig, majd keverd bele a tojássárgáját és az ízesítőket. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele.
Töltsd meg a formákat a tésztával, és süsd őket aranybarnára 20-25 percig. Fontos, hogy ne nyisd ki a sütőajtót sütés közben és ne használd a légkeveréses funkciót, mert a desszert összeeshet.
Második állomás
Utunk következő megállójához érkeztünk: a napfényes Spanyolországba, ahol egy igazán
izgalmas gasztronómiai élmény vár rád. Ha szeretnéd elrepíteni otthonodba az utánozhatatlan mediterrán hangulatot, akkor készíts egy adag istenien ropogós churrost.
Mi az a churros?
Egy ínycsiklandó édesség, amelyet a frissen sült, cukros fahéjjal meghintett, ropogós tészta jellemez. Egyszerű és különleges íze hozzájárul világhírű népszerűségéhez. Gyakran reggelire fogyasztják, egy forró csokoládé vagy egy napindító kávé mellé.
Eredete
Története kissé homályos, de a legelterjedtebb nézet szerint a spanyol pásztorok találmánya. Ezek az egyszerű, de tápláló édességek könnyen elkészíthetőek voltak a nyílt tűzön. Egy másik elmélet szerint a churros a kínai youtiao nevű édességből származik, amelyet a portugál tengerészek hoztak magukkal Európába, a spanyol szakácsok pedig megreformálták a receptet.
A churros elkészítése
Hozzávalók
- 250-300 ml víz
- 2 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 60 g vaj
- 130 g liszt
- 2 tojás
- olaj a sütéshez
- cukor és fahéj a szóráshoz
Elkészítés
Forrald fel a vizet, a cukrot, a sót és a vajat egy közepes lábasban egészen addig, amíg a vaj teljesen fel nem olvad. Miután felforrt, vedd le a lábast a tűzről, és add hozzá a lisztet. Keverd addig, amíg a tészta össze nem áll.
Miután összeállt a tészta, hagyd kihűlni. A tojásokat add hozzá a masszához úgy, hogy közben folyamatosan “kevergeted”, gyúrod a tésztát.
Töltsd a tésztát egy habzsákba, majd nyomj ki belőle csíkokat a forró olajba. Miután kisültek a kb. 10-15 cm hosszúságú churrosok, forgasd meg őket cukros fahéjban. Kész is van az isteni csemege.
Végállomás
A francia soufflé és a spanyol churros egyedi ízviláguknak és textúrájuknak köszönhetően könnyedén elvarázsolták az egész világot. Reméljük, hogy tudtunk egy kis segítséget nyújtani a számodra ahhoz, hogy egyenesen a konyhádba repíthesd ezeket a különlegességeket.
Ha esetleg nem szeretnél sokáig a konyhában pepecselni, vagy valami gyors megoldásra lenne szükséged, akkor válaszd a nálunk megtalálható churrost. Desszertjeink között számtalan ízben találhatsz soufflét is.
Ha érdekelnek hasonlóan izgalmas témák, akkor figyeld oldalunkat, hiszen hamarosan újabb tartalmakkal kedveskedünk.