Ne feledkezzen meg a szószokról sem!
A strandszezon és a nyaralók megérkezésével a balatoni büfék megnyitják kapuikat. Ezzel fantasztikus, pörgős időszakkal hirtelen megtelnek a strandok, az egész part, a büfék és éttermek. A jellegzetes ételek, halkülönlegességek mellett egy valamit még mindenképpen meg kell említenünk. Nemcsak az igazi balatoni hangulat, hanem a szuper ízek és a változatosan tálalt ételek miatt is. Ez bizony a szósz, vagyis inkább a szószok.
A híres alapszószok, ami egy valamire való büféből sem hiányozhatnak,
ez pedig a mustár, ketchup és a majonéz.
Nézzük is meg, melyik mi fán terem és milyen étel mellől szigorúan tilos,
hogy hiányozzon a mártás.
A paradicsom és a ketchup
Ez a szósz először a 17. századi Kínában jelent meg és onnan indult aztán világkörüli, hódító útjára. Annak idején semmi paradicsom adalékot nem tartalmazott, hiszen tengeri halakhoz adtak hagymát, fűszereket és egyéb aromakeverékeket, amelyet ke-hiacpnak neveztek el. Innen ered hát a név is. Majdnem egy évszázad múlva találkozott csak egymással a ke-hiacp és a vörös paradicsom, ugyanis 1801-ben jelent meg egy szakácskönyv, amiben megemlítik. Innen ered a népszerű általános szimbólum is, hogy a ketchupot egy érett, piros paradicsom jelzi minden megjelenésben.
A ketchup édesen fűszeres íze remekül illik szinte minden húsételhez,
legyen szó kézműves hamburgerről, hot dogról vagy grillezett húsról.
De kiváló választás a flekkenhez, a sültkrumplihoz
és feldobja a paradicsomos alapú tésztákat is.
A majonéz bohém rapszódiája
A majonéz a franciáktól származik, ahol eredetileg mahonéznek nevezték el. Állítólag nem az ejtés könnyítés miatt, hanem egyszerű nyomdai hiba miatt lett a szóban lévő “h”-ból “j”. A majonézt a séfek is nagyon kedvelik, hiszen számos, de az is lehet, hogy számtalan másik mártás alapját is adja, mint például a híres hollandi mártásnak is ez a fundamentuma.
És bár hihetetlen, de igaz, hogy a majonéz még a ketchupnál és hamarabb lett népszerű.
Ő is kiválóan illik a fűszeres húsételekhez, tejszínes mártáshoz
vagy finom nyári salátákhoz is, mint például a remek waldorf salátához is.
A mustár rómából érkezett
Feljegyzések szerint a három szósz legcsipősebbike pedig már a rómaiknál is megjelent. Onnan indult el és szintén Franciaországban telepedett le, ahonnan aztán bejárta ő is minden nemzet konyháját. Az egész úgy kezdődött, hogy mustot kevertek össze mustármaggal, és ezt pikáns íze miatt égő, vagy lángoló mustnak nevezték el, ez alakult tovább később a ma is használatos mustár elnevezésre.
A mustár egyébként a különleges és változatos ízeivel még a szervezetünkre, egészségünkre is jótékony hatással van.
És a virsli, a hot dog mellett számos szuper ételhez is illik.
Hiszen pácként fantasztikus a grill ételekhez vagy a flekkenhez,
de szintén jól illik az egyszerű,
de népszerű sültkrumplihoz vagy a híres Balaton menti kolbász ételekhez.
Ha nincs még feltöltve ezekkel a mesteri szószokkal a készlete, akkor irány a Húsház!
Legyen szó ketchupról, mustárról vagy majonézről
a Húsháznál mindhárom szószt megtalálja,
hogy Ön a legváltozatosabb és legfinomabb ételek mellé tudja felhasználni,
és vendégeinek mártásként ajánlani.