Nagy fűszerismertető, hogy tudja, mit dob az ételbe
A fűszerek világa hihetetlenül sokrétű. Rengeteg izgalmas, feledhetetlen ízkavalkádot rejt magában. A főzés során amilyen nagyot lehet velük diadalmaskodni, épp olyat lehet bukni is. Hogy az Ön konyhájában az előbbi legyen a gyakoribb, és az elkészített ételekből a megfelelő fűszerválogatásoknak köszönhetően a lehető legtöbbet hozhassa ki, ismerkedjen meg közelebbről a fűszerekkel!
Cikkünkből most öt fűszerről tudhat meg többet!
A borókabogyó az egyetlen fűszerfajta, amely tűlevelű növényről származik. Szárított formában a bogyónak édeskés, fás íze van. Kiválóan passzol a vadételekhez, pitékhez, savanyúságokhoz, levesekhez és mártásokhoz. A fácánleves, a vaddisznósült, illetve a szarvaspörkölt tökéletes ízesítője lehet.
A királyi fűszernek is nevezett bazsalikom az egyik legkedveltebb ételízesítő. Fűszeres, édeskés az íze. A konyhák kihagyhatatlan eleme. Kerülhet salátába, hideg és meleg mártásba, olasz tésztaételekbe, illetve akár még desszertekbe is. Használata csak javíthat a görög salátán, a lasagnen, a különféle spagettiken, illetve a pizzákon.
A currypor a britek találmánya, hogy az indiai konyha jól ismert fogásait könnyedén, a legkisebb fáradozással az asztalra tudják tenni. A currypor fő komponense a koriandermag, a maga tiszta, citromos ízével. Emellett jellemzően tartalmaz még római köményt, borsot, chilit, amiket szárazon egybe pirítanak, majd azokat porrá őrölik. A currypor jellegzetes színét a kurkuma adja. Az íze természetesen függ a fűszerek arányától, de mindenképp fűszeres, intenzív illatú, kissé csípős ízű. A currypor az indiai csirke, a sólet, illetve a fűszeres sült csicseriborsó kihagyhatatlan fűszere.
A Kis-Ázsia és a Földközi-tenger vidékén honos az örökzöld cserje. Levele fényes, bőrszerű, az illata fűszeres, az íze pedig kesernyés. A háztartásokban jellemzően levesek, főzelékek, sültek és savanyúságok ízesítésére használják. Lencsefőzelék, lebbencsleves, illetve babgulyás sincs babérlevél nélkül.
A fűszerkömény Európában a XIII. század óta hódít. Fanyar, édeskés íze miatt más fűszerekkel csak ritkán párosítják. Levesek, saláták, főzelékek, sültek tökéletes ízesítője. A fűszerköménnyel feldobható a tojásleves, a korhelyleves, a kelkáposzta-főzelék, de még a töltött káposzta is.
A Húsház kínálatában fűszerek széles választéka áll rendelkezésre, melyekkel minden étel megbolondítható!