Muffin, chips, brownie? Sütőtököt mindenbe!
Az ősz egyik nagy kedvence a sütőtök, amely felhasználhatósága szempontjából egy rendkívül sokszínű alapanyag. Sütésre és főzésre, sós és édes ételek készítésére egyaránt alkalmas. Leggyakrabban krémleves formájában vagy sütve fogyasztják, de ennél jóval több lehetőség rejlik benne. Ha kínálatát szezonálissá szeretné tenni, csempéssze be menüjébe a különleges sütőtökös finomságokat, és nyűgözze le vele vendégeit.
Hoztunk három szuper receptet!
Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 250 g sütőtök
- 150 g liszt
- 1 kk őrölt gyömbér
- 10 g sütőpor
- 10 g vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 1 db tojás
- 3 dkg vaj
- 1 kk só
Elkészítés:
A felkockázott sütőtököt rakjuk tepsibe és 200°C-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt süssük készre, majd botmixerrel pürésítsük.
Közben a lisztet, a gyömbért, a fahéjat, a cukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot egy tálba öntjük, majd jól elkeverjük.
A sütőtökhöz adunk egy tojást, habverővel kikeverjük, a masszát a liszthez öntjük, majd jól összedolgozzuk.
Meglocsoljuk olvasztott vajjal és megszórjuk sóval, majd ezt is jól átkeverjük.
Vajjal kikenünk egy muffinformát, majd belemerjük a lisztes-sütőtökös masszát.
Betesszük 30 percre a 200°C-ra előmelegített sütőbe és kész is.
Sütőtök chips
Hozzávalók:
- 0,5 kg sütőtök
- 4 ek napraforgó olaj
- 1 tk só
Elkészítés:
A felengedett sütőtököt vágjuk a lehető legvékonyabb szeletekre.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, az olajjal megkenjünk, majd elterítjük rajta a tökszeleteket. Hogy mindenképp ropogós legyen a végeredmény, minél lazábban helyezzük egymás mellé a tökszeleteket.
Alaposan megsózzuk, majd az olajjal megspricceljük a sütőtököt.
Megközelítőleg 20 perc alatt ropogósra sütjük. Miután elkészült a chips, semmiképp ne zsúfoljuk egy tálba őket, ugyanis könnyedén visszapuhulhatnak.
Sütőtökös brownie
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 3 db tojás
- 10 g vaníliás cukor
- 240 g cukor
- 120 g liszt
- 150 g sütőtök
- 180 g csokoládé
Elkészítés:
A felkockázott sütőtököt tepsiben készre sütjük.
Közben a vajat a csokival gőz fölött összeolvasztjuk, majd egy tálban a tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Ha a csokis massza már langyos, hozzáadjuk a tojásos masszát, majd a lisztet és a sült, pürésített sütőtököt.
Előmelegített sütőben, lehetőleg 180 fokon, 25 perc alatt készre sütjük.
Sok sikert kívánunk a sütőtökös finomságok elkészítéséhez! Reméljük, hogy vendégeit sikerül elkápráztatni velük.
A Húsház széles kínálatára az őszi szezonban is számíthat!