Mielőtt lazac steaket sütne, ezt tudnia kell!
A sült lazac elkészítése nem nagy ördöngösség, viszont ha nem ismeri a technikáját, pillanatok alatt elronthatja. Sokan beleesnek abba a hibába ugyanis, hogy – ahogy a többi hús esetében is – biztosra akarnak menni, és sütik, sütik, nehogy nyers maradjon az étel. Ez a húsok többségénél jó technika, a lazacnál viszont semmiképpen sem!
A lazacot alul nem, csakis túlsütni lehet!
Ahhoz, hogy a sült lazac igazán tökéletes legyen, nem az a kérdés, hogy meddig süssük, hogy teljesen átsüljön, hanem az, hogy meddig tartsuk a tűz fölött ahhoz, hogy nehogy kiszáradjon. Hiszen ha igazán jó minőségű hallal dolgozunk, akkor az akár nyersen is fogyasztható. Gondoljunk csak például a szusira, amiben nyers halat használnak.
Hogyan lesz tökéletes a sült lazac?
A lazacot leginkább steak formájában fogyasztjuk, így ennek az elkészítési menetét mutatjuk be.
- Mielőtt a halhoz nyúlna, készítsen mindent elő a sütéshez. Melegítse elő a sütőt 180 fokra, majd vegyen elő egy olyan serpenyőt, ami a sütőbe is betehető.
- Tisztítsa meg a lazacot! A bőrét eltávolíthatja vagy rajta is hagyhatja, ahogy tetszik. Ellenőrizze le, hogy a lazacszelet tartalmaz-e szálkát. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet megnézni, ha az ujját végighúzza a hús legvastagabb pontja körül. Ha szálkát talál, távolítsa azt el.
- Ahhoz, hogy igazán fantasztikus legyen a lazac, a fűszerezés során használjon sót, borsot, kevés szerecsendiót, vékonyra szeletelt fokhagymát, kakukkfüvet, illetve néhány cseppnyi citromlevet.
- Olajjal kenje be a lazac mindkét oldalát, majd tegye bele egy felforrósított, üres serpenyőbe, a bőrös oldalával lefelé. Süsse két percig, majd egy hosszú konyhai lapát segítségével fordítsa meg és süsse további két percen át.
- Vegye le a lazacról a fokhagymaszeleteket, majd tegye be a sütőbe.
- Süsse készre a halat! 5-6 perc sütés után a legvastagabb része még kicsit nyers lehet, 10 perc után viszont már teljesen átsül. A sütési időt a vendég ízlése szerint válassza meg.