Két népszerű gombafajta, amit mindenképp ki kell próbálni
Minden évszakban beszerezhető, a legtöbb fajtáját megfizethető áron értékesítik és rendkívül változatosan elkészíthető – ez a gomba. A könnyen feldolgozható alapanyag szinte minden fűszernövénnyel remek párost alkot. Percek alatt illatos és ízletes szósz, krémleves, paprikás készíthető belőle, de a végtelenségig sorolhatnánk azon ételeket, amikben a gomba megállja a helyét. Remek ízén kívül is vannak jó tulajdonságai, egyes fajtái segítenek a magas koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében.
De melyik az a két gombafajta, amelyhez mindenképp érdemes nyúlni a konyhában? Eláruljuk!
A legkedveltebb, leggyakrabban használt gombafajta a csiperke. Az illata kellemes, kalapja domború, selymes, fehér színű. Egy igazi szuperélelmiszernek számít, ugyanis kedvező hatással van az emberi szervezetre. Nemcsak hazánkban, de Európában és az USA-ban is ez a leggyakrabban fogyasztott gombafajta.
Nyersen jól passzol a salátákba, főzve pedig kitűnő leves és mártás készíthető belőle. Különféle töltelékekkel, vajban párolva, esetleg egyszerűen rántva szintén ízletes. Enyhe aromája miatt bátran fűszerezzük! Bármelyik zöldfűszer remekül illik hozzá, de a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom és a petrezselyemzöld különösen jól párosítható vele.
Az erdei vargánya kalapja fénylő, színe gesztenyebarna, fehér peremmel rendelkezik, illetve kifejezetten húsos. Az erdei gombák királyaként is számon tartott vargányából csodás ételek készíthetők. Különleges aromájú, íze dióra emlékeztető.
Illik a húsokhoz, de kitűnő levesek, gombapörköltek főzhetők belőle. A vörösboros vargányapörkölt önmagában fejedelmi fogás, de vörös- vagy vadhúsból készült pörkölteket is különleges zamatokkal gazdagít a vargánya.