Ha farsang, akkor fánk!
A farsangi időszakot a gazdagon terített asztalok jellemzik, amikről a mennyei levesek, a ropogós húsok és persze a lekvárok fánkok sem hiányozhatnak. Sokan még mindig betartják a húshagyó keddet követő nagyböjti diétát, így természetes, hogy a farsang utolsó napjaiban még kihasználják a lehetőséget és a legfinomabb falatokat, ameddig csak tudják, elfogyasztják.
Most azt a receptet hoztuk el, ami a farsangi időszak megkoronázásaként tökéletes választás lehet.
Lekváros fánk
Hozzávalók:
- 40 g porcukor
- 30 g friss élesztő
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
- 300 ml langyos tej
- 500 g liszt
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 db tojássárgája
- 1 l olaj a sütéshez
- 600 g lekvár
Elkészítés:
Első körben fontos leszögezni: a lekváros fánk alapanyagai mind szoba-hőmérsékletűek kell, hogy legyenek, a lisztet pedig át kell szitálni. Ha ez mind adott, bele is vághatunk a tészta összeállításába.
Egy csipet cukrot szórjunk a tejbe, majd morzsoljuk bele az élesztőt és adjunk hozzá egy evőkanálnyi lisztet. Hagyjuk 10-15 percet felfutni.
A lisztet a porcukorral, a sóval és a vajjal egy tálba tesszük, majd ráöntjük az élesztős mixet, illetve a tojássárgáját. A keveréket robotgéppel alaposan megdagasztjuk. Lefóliázzuk, majd 30-45 percen át kelesztjük, lehetőség szerint meleg helyen.
Liszttel meghintett nyújtódeszkán megközelítőleg 2 cm vastagra nyújtjuk, majd egy tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. Lisztezett felületen letakarjuk a fánkokat, majd hagyjuk 20 percen át pihenni.
Forró olajban, mindkét oldalát néhány perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha a fánk szoba-hőmérsékletűre hűlt, egy fánktöltő csöves habzsákot a fánk oldalába szúrunk, és megtöltjük nagyjából két evőkanálnyi lekvárral. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Sok sikert kívánunk a finomság elkészítéséhez!
A Húsház széles kínálatára a farsangi időszakban is számíthat!