HÍREINK

Fergeteges farsangi lakomák – és a kapcsolódó hagyományok

A télnek lassan végre búcsút inthetünk, ezt pedig a magyar szokásokhoz híven egy hatalmas farsangi bulival ünnepelnéd meg? Szerezd be a jelmezeket, hívd át a barátokat, mi pedig mutatjuk, melyek azok a tipikus farsangi fogások, amelyek semmiképp sem maradhatnak le az asztalról!

Farsang idején

Az időszak fő jellegzetességei a nagy lakomák és gazdagon terített asztalok. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó ünnep során hatalmas bálokat, jelmezes felvonulásokat és jó kedélyű mulatságokat rendeznek, ahol az italok mellet a finomabbnál finomabb falatokból sem lehet hiány.

Jellegzetes ételek

A menü általában gazdag levesekből, zsíros húsokból és persze nagyszerű édességekből áll. Levesek közül a korhely leves, savanyú “becsinált” leves, valamint a gulyás vagy húsleves a legelterjedtebb. Hidegtálakon a disznóvágásból megmaradt sonkát, kolbászt, tepertőt és a hájas tésztából készült sós vagy édes finomságokat, például pogácsát szokták felszolgálni. A húsételek között a zsírosabb húsokat részesítik előnybe. A boros húsok szintén népszerűek, mint a borral sütött „részeges” csirke vagy kacsa és a vörösboros marhasült vagy borjúhús. De a kocsonya és a káposzta sem maradhat le a farsangi asztalról.

A híres farsangi desszert

A farsang igazi ékköve a szalagos fánk, amelynek eredetéről számtalan változat ismert. Elnevezése szintén eltérő az egyes országrészeken, de lehet csöröge, pánkó, sisánka… a lényeg, hogy kihagyhatatlan része az ünnepnek.

Ez a hagyomány szerint elhozza a szerencsét, jó termést, gazdagságot és még a szerelmet is. Nem véletlen, hogy falun a lányok fánkkal ajándékozták meg kiszemeltjüket. Ha az érzések kölcsönösek voltak, egy fánkon ketten osztoztak, ami a közelgő esküvőt jelezte, hiszen az édesség szélén futó szalag a karikagyűrűt szimbolizálta.

Hagyományok

  • A farsangi lakomák nem véletlenül olyan bőségesek, hiszen a tél elbúcsúztatásával együtt, az ünneplők ezzel szeretnék a természet termékenységét és a jó termést is bevonzani.
  • Ide kapcsolódik a torkos csütörtök kialakulása, hiszen a hagyomány szerint a böjt előtt még ezen a napon kell megenni minden zsíros, nehéz ételt. Így a böjt során már nem lesz minek elcsábulni.
  • A zsíros ételek fogyasztása szimbolizálja a bő termést és kövérre hízott állatokat, ezért is ilyen népszerűek ebben az időszakban.
  • A farsangi fánkról régen úgy tartották varázserővel bír, ezért az első darabot kiszárították, összetörték és a későbbiekben gyógyításra használták a beteg állatoknál.

Most, hogy a legszebb farsangi hagyományokat és a legfinomabb fogásokat már ismered, a menü adott. Nincs más dolgod mint beszerezni a szükséges alapanyagokat és munkához látni. Kínálatunkban minden élelmiszert megtalálsz, ami egy fenséges farsangi lakoma elkészítéséhez kellhet. Nézz szét webshopunkban és mulatságra fel!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink