Desszertek, amelyekkel bátran bűnözhetsz
Fittek és sok rostot tartalmaznak
Ha az új évre Te is megfogadtad, hogy sokkal egészségesebben fogsz étkezni, fittebb leszel és életmódváltásba vágod a fejszéd, akkor ez a blog most Neked szól. Ugyanis most elhoztuk Neked azokat a fitt desszerteket, amelyek magas rosttartalmuk által egészséges nasinak számítanak, amelyek akár reggelire és tízóraira is megállják a helyüket.
Ha finom és egészséges desszertet keresel, akkor ezekkel nem foghatsz mellé! Sok rostot tartalmaznak, és egyes esetekben hozzáadott cukor nélkül készülnek, hiszen aszalt datolya vagy éppen banán édesíti őket.
Energiagolyók: 15 perces egészséges nasi
Ha egy finom és tápláló desszertet készítenél, amelyet még sütni sem kell, akkor ez az energiagolyó legyen az. Zabpehely az alapja, és olyan teljes értékű és rostban gazdag alapanyagok egészítik ki, mint a mandula, a mandulavaj, a datolya vagy a gyümölcsök.
Ez az energiagolyó az egyik legjobb előre elkészíthető harapnivaló: gyors, egyszerű és napokig eláll.
Az energiagolyók egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nagyon egyszerűen készülnek, és szinte bármilyen aszalt vagy piros, bogyós gyümölcsből és magvakból isteniek lesznek. Emellett sokáig, hűtőben 1 hétig is elállnak, így egyszerre nagyobb adagban is gondolkodhatsz.
Ez az energiagolyó is éppen ilyen: 15 perc alatt összedobhatod, a zabpehelynek köszönhetően sok rostot tartalmaz, és tökéletes opció, ha edzéshez keresel gyors energiát adó, egészséges harapnivalót.
Hozzávalók 25 darabhoz:
- 5 dkg mandula
- 6,5 dkg aszalt szilva, vagy eper, vagy ribizli, vagy málna, vagy meggy, vagy áfonya, vagy erdei gyümölcsök
- 5 dkg királydatolya kimagozva
- 7,5 dkg nagyszemű zabpehely
- 2 ek. mandulavaj vagy tahini
- 1 ek. juharszirup
- 1 ek. citromlé
- 1 tk. Vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Tegyük a mandulát, a vörös áfonyát és a datolyát aprítógépbe, és 20-30 másodperc alatt dolgozzuk darabosra.
Mehet hozzá a zabpehely, a mandulavaj, a juharszirup, a citromlé, a vaníliakivonat és a só, és együtt is dolgozzuk őket 30-60 másodpercig, vagy amíg egy apró szemcsékből álló pürét nem kapunk.
Szaggassunk belőle kisebb evőkanálnyi mennyiségeket, és kézzel formázzunk belőle 25 egyforma golyót. Tegyük őket légmentesen zárható edénybe, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Krémes, fűszeres sütőtökpuding
Ha egy igazán különlegeset nassolnál, akkor az ősz egyik sztáralapanyaga, a rostdús sütőtök lesz segítségedre. A sütőtökpuding elkészítéséhez nincs más dolgod, mint a sütőtököt megsütni, kivárni, amíg kissé kihűl, majd lepürésíteni az olyan ízesítőkkel, mint a kókuszkrém, a fahéj, a szerecsendió vagy a gyömbér.
Ez a fűszeres sütőtökpuding az egyik legfinomabb csemege: egyszerűen készül, krémes, aromás, és a nap bármelyik szakaszában jólesik.
Ez a fűszeres sütőtökpuding amilyen finom, olyan egyszerűen és gyorsan készül. A munka legnagyobb része a tök megsütése, utána már csak le kell turmixolni a többi hozzávalóval, és fogyaszthatod is.
A nem hétköznapi puding krémes, konzerves kókusztejtől lesz ennyire selymes, a nagy adag melengető fűszerrel – fahéj, gyömbér, szerecsendió – pedig igazi bekuckózós hangulatot varázsol a konyhádba. Hűtőben több napig eláll, így akár nagyobb adagban is elkészítheted.
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 1 közepes sütőtök
- 1 db konzerves kókusztej (csak a sűrű, fehér krém)
- 0,6 dl juharszirup
- 2 ek. finomítatlan olvasztott kókuszolaj (illatos)
- 1 tk. Vaníliakivonat
- 1 tk. őrölt fahéj
- fél tk. őrölt szerecsendió
- fél tk. gyömbér
- negyed tk. só
- 1 dl növényi habtejszín
- 2 ek. pirított dió durvára darabolva
Elkészítés:
A tököt mossuk meg, vágjuk félbe, magozzuk ki, majd vágással lefele helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Szurkáljuk meg egy villával, takarjuk le alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük puhára 40-45 perc alatt.
Hagyjuk kissé hűlni, majd húzzuk le a héját, és a húsát tegyük turmixgépbe.
A habtejszínt és a diót leszámítva adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és dolgozzuk krémesre.
Kanalazzuk poharakba, és díszítsük felhabosított tejszínnel, pirított dióval. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Almás morzsasüti fél órán belül, avagy a megúszós desszert
Ezzel a megúszós morzsasütivel egyszerre egy gyors és rostban gazdag desszertet is kipipálhatsz. A két fő alapanyag, az alma és a zabpehely mellé sok őszi fűszer is kerül, így igazi bekuckózos sütit készíthetsz.
Ez a fűszeres almás crumble a nagybetűs desszert: krémesre sült fahéjas alma és ropogós morzsaréteg alkotja.
Ennek akkor is megéri nekifogni, ha nincsen különösebben kedved a sütéshez. A klasszikus pitékkel ellentétben ugyanis sokkal gyorsabban és egyszerűbben készül, hiszen a tésztája sem pihentetést, sem nyújtást nem igényel.
A fűszeres almarétegre egy kissé morzsálódó tészta kerül innen ered a desszert neve -, amelynek köszönhetően sütés után egy karakteres, hepehupás kinézetet kap a süti. Ebbe a változatba nem került tojás, és a vajat is növényi alternatívára cseréltük, így növényi étrendbe is beilleszthető.
Hozzávalók szögletes 25 x 17 cm-es formához:
Az almás réteghez:
- 1 kg édes, piros alma
- 13 dkg barna cukor
- 1 tk. Vaníliakivonat
- 2 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. őrölt szerecsendió
- 2 ek. kukoricakeményítő
- fél közepes biocitrom reszelt héja
- A morzsaréteghez:
- 10 dkg zabpehely (apró szemű)
- 7 dkg finomliszt
- 7 dkg barna cukor
- fél tk. só
- 10 dkg növényi vajalternatíva
- 1 ek. mandulavaj
- 1 tk. Vaníliakivonat
Elkészítés:
Az almás réteghez az almát mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk ki a magházakat, és vágjuk negyedekbe. Egy éles késsel vagy zöldségszeletelővel vágjuk 2-3 mm vastag szeletekre, tegyük egy nagyobb tálba, keverjük hozzá a többi hozzávalót, és borítsuk tepsibe vagy jénaiba.
Egyengessük el a szeleteket úgy, hogy ne legyenek kiálló darabok, majd tegyük félre.
A morzsaréteghez egy közepes tálban keverjük össze a zabpelyhet, a lisztet, a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá a kockákra vágott vajalternatívát, és morzsoljuk össze a lisztes alappal. Egy kissé morzsálódó, de összeálló masszát kell kapnunk.
Gyúrjuk hozzá a mandulavajat és a vaníliakivonatot, majd morzsoljuk az almás réteg tetejére. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük aranybarnára. Akkor van kész, ha a töltelék néhány percig bugyogva sült.
Vegyük ki, néhány percig hagyjuk hűlni, majd kanalazzuk tányérokra, és még melegen fogyasszuk.
Jó étvágyat kívánunk!
Reméljük valamelyik egészséges, finom nasi elnyerte a tetszésedet. Ha igen, akkor szerezd be hozzá az összetevőket webshopunkból és már pillanatok alatt neki is állhatsz az elkészítésüknek!