A novemberi hónap terméke: a vöröskáposzta
Az egyik legmeghatározóbb őszi zöldség a vöröskáposzta. Ez a mélyvörös színű, rostokban gazdag élelmiszer nem csupán színesíti az étkezéseket, de rendkívül tápláló is. A vöröskáposzta sokoldalúsága révén számos ételben helyet kaphat, így érdemes alaposan megismerni és kihasználni ennek az izgalmas alapanyagnak a lehetőségeit.
Fedezzük fel együtt a novemberi hónap kulináris gyöngyszemét, a vöröskáposztát!
Mi fán terem a vöröskáposzta?
A vöröskáposzta, vagy más néven lilakáposzta az egyik legegészségesebb zöldség, melynek gyökerét a Közel-Keletre vezethetjük vissza. Magas az A, K, B és C-vitamin tartalma, ugyanakkor jelentős mennyiségű ásványi sót és fehérjét tartalmaz. További nagy előnye, hogy szinte teljesen zsírmentes.
Hogyan bánjunk vele a konyhában?
A vöröskáposzta fogyasztható nyersen és főzve is, a magyar konyhában azonban a párolás a legnépszerűbb felhasználási módja. Főzéskor, pároláskor adjunk hozzá egy kis ecetet, különben színe kékre változik.
Ez a különleges káposztafajta ideális alapanyag saláták készítéséhez. Majonézzel vagy joghurttal elkeverve remek saláta lehet belőle. De a vöröskáposztából készíthetünk levest vagy főzeléket is.
Recept: Márton-napi libalakoma
Ha november, akkor Márton-napja, ami persze nincs libalakoma nélkül!
Nézzünk egy kiváló receptet!
Hozzávalók (4 személyre):
- 4 db libacomb
- só
- majoranna
- őrölt fekete bors
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 kg párolt vöröskáposzta
- 1 kg krumpli
- 3 ek libazsír
- rozmaring
Elkészítése:
A libacombokat tisztítsuk meg, majd jó alaposan dörzsöljük be sóval. Majorannával és borssal fűszerezzük. Ha lehet, egy éjszakán keresztül pihentessük a hűtőben.
A combok széléről vágjuk le a felesleges zsiradékot, süssük ki, majd néhány perc alatt pirítsuk le benne a combokat. Tegyük közéjük a vöröshagyma- és fokhagymadarabokat, bolondítsuk meg egy kis borral, és lassan, fedő alatt 1,5-2 óra alatt pároljuk puhára. Toljuk 220 fokos, előmelegített sütőbe és fedetlenül kb. 20-25 perc alatt süssük ropogósra. A sütés közben saját levével többször locsoljuk meg.
A krumplit sós vízben főzzük kb. 10 percig, majd szűrjük le. Egy sütőedényben olvasztott libazsírral, borssal, rozmaringgal forgassuk össze, majd 230 fokos sütőben, néha átkeverve süssük ropogósra.
Tálalásnál a sült libacomb mellé a pirított krumplit és párolt lilakáposztát kínáljuk.