HÍREINK

A balatoni büfék hagyománya: a tökéletes sült hekk receptje.

Gyerekkorunkban valószínűleg mindannyiunk számára hasonlóan teltek a családi nyaralások: a fürdőzés előtt a szüleid igyekeztek még a fejed búbját is hófehérre kenni a naptejjel. Lehet, hogy megtaláltad álmaid piros úszógumiját, ami sajnos a második használat után kilyukadt. És talán Téged is csak egy gömb fagylalt reményében lehetett kicsalogatni a vízből.

Bárhogy is, a balatoni strandolások egyik kihagyhatatlan eleme az egész napos lubickolás után jól megérdemelt, finom, omlós és ropogós sült hal volt. Ez a mai napig így van, hiszen – bár nem hazai halról beszélünk – a hekk sosem hiányozhat a magyar tenger menüjéről.

Ha megjött a kedved kicsit nosztalgiázni, és szeretnél egy igazán egészséges, magas tápértékű ebéddel kedveskedni magadnak, cikkünkből most megtudhatod, hogyan készítsd el gyermekkorod kedvenc finomságát otthon.

Mindenek előtt azonban nézzük meg, hogy mit érdemes tudni a hekkről.

Hogyan, pontosabban honnan került az asztalra?

Mint említettük, a hekk nem éppen itthoni vízekben úszkál. Ez a halfajta tulajdonképpen nem más, mint az argentin partok közeléből származó, tőkehalak családjába tartozó, tengeri csuka.

Hazánkban a 60-as években jelent meg először, amikor a jó minőségű magyar édesvízi halak exportja miatt készlethiány következett be. Ezt pótolták a dél-atlanti óceánban fogott hallal.

Hamar közkedvelt étellé vált, bár annak ellenére, hogy mennyien szeretik, sokan talán nem is tudják, hogy milyen egészséges.

A halételek fogyasztása általánosságban is különösen ajánlott, hiszen számos pozitív élettani hatásuk van.

Nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amely védi a szívet és serkenti a memóriát. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő és csonterősítő hatású D-vitaminban gazdagok, valamint az idegrendszert védő B-vitaminban sem szenvednek hiányt. Kiváló fehérjeforrások, ezért segítenek az izmok regenerálódásában és építésében. Zsírtartalmuk alacsony, így bármilyen diétába könnyen beilleszthetők.

A hekk fehér húsa jó minőségű, enyhén halízű, alaposan átmosva eltűnik jellegzetes illata. Főzést vagy sütést követően a gerincéről leválik a hús, így majdnem teljesen szálkamentes, ezért gyermekek számára is egyszerűen és biztonságosan fogyasztható. A hús kevés vizet enged ki magából, nem omlik szét, ezáltal rugalmas tartása miatt könnyen lehet dolgozni vele. Mutatjuk, hogyan.

A következőkben lépésről lépésre eláruljuk Neked…

Hogyan készítheted el a nyár kedvencét: a tökéletes, aranybarna sült hekket?

Először is fontos megjegyezni, hogy a rántott hekk nem a klasszikus panírban készül: finomlisztet és kukoricalisztet kell pirospaprikával összekeverned ahhoz, hogy megkapd a már jól ismert, ropogós és pikáns bundát.

Ezekre a hozzávalókra lesz szükséged:

  • 2 db nagy hekk
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 1/2 evőkanál fokhagymapor
  • 1/2 evőkanál törött paprika
  • 2 kiskanál törött bors
  • ízlés szerint só

Mielőtt belekezdesz a sütésbe figyelj, hogy ha a hekket a mélyhűtőből veszed ki, hagyd a hűtőben kiolvadni. Nem szabad szobahőmérsékleten tárolni, mert könnyen megromolhat.

Ha minden rendelkezésedre áll, jöhet az elkészítés:

  • Első lépésként vágd végig a haltörzset egy éles késsel a hasánál.
  • Ezután távolítsd el alaposan a fekete foszlányokat és bélmaradványokat a hasüregből.
  • Mosd át a halat, majd egy éles késsel vakargasd át,hogy teljesen megtisztuljon és ne maradjon rajta pikkely.
  • Ezt követően a megtisztított hal törzsét egészen a gerincig be kell vagdosni, majd fel kell itatni róla a felesleges nedvességet.
  • Sózd át ízlés szerint, de ügyelj rá, hogy a bevagdosott részekbe is jusson a belőle – így lesz igazán ízletes az étel.
  • Keverd össze a kétféle lisztet a fűszerekkel és forgasd meg benne a hekket.
  • Tedd bele bő, forró olajba a haltörzset. Bármilyen rántott halat is készítesz, mindig forró olajba kell dobnod , és nem szabad túlsütnöd, hiszen úgy túlságosan száraz lesz.
  • Süsd 8-10 percig a hekket – így a bundája kellemesen ropogós, a hús pedig lágy és szaftos lesz.
  • Végezetül tálald sült burgonyával vagy friss kenyérrel és savanyúsággal, és fogyaszd egészséggel!

Jó étvágyat kívánunk!

A sült hekk nem csak a balatoni büfék évtizedes hagyományát idézi fel: mindig része lesz a nyári vakációnak és a baráti, családi összejöveteleknek. Számunkra legalábbis biztosan, hiszen cégünk története több, mint 27 éve pontosan a magyar tenger partján kezdődött el, a Húsház Balatonlellei telephelyén.

Ha kedvet kaptál ehhez az egyszerű de ízletes ebéd elkészítéséhez és szeretnél minőségi alapanyagokkal dolgozni, válogass filézett és konyhakész hekkjeink közül!

Sőt!

Bármilyen fagyasztott, előhűtött,félkész vagy késztermékre lesz szükséged a konyhában – nálunk kedvező áron beszerezheted!

Nézz körbe kínálatunkban és válogass kedvedre!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink