HÍREINK

6 különleges tény, amit lehet nem is tudott a hot dogról!

6 különleges tény, amit lehet nem is tudott a hot dogról!

A hot dog szinte minden országban ismert és nagyon népszerű gyorskaja. Hogy ki találta fel, hogy jutott el Amerikába, mint Kolumbusz, az már bizony érdekes történet.

Amennyiben az Ön menü listáján is szerepel a hot dog, izgalmas lehet a következő néhány adat, ami meghatározta ennek a népszerű virslis ételnek az elterjedését.

  • A hot dog vándorlása. Tudta, hogy Amerika egyik legnépszerűbb gyorskajája igazából nem is amerikai, hanem minden ízében német találmány? Ugyanis klasszikus kivitelezésben frankfurti virslit használtak, ami egy egyszerű hentes fejéből pattant ki még a 17. században derekán.

Amerikába német bevándorlók által jutott el ez a közkedvelt virslis étel, és úgy tartják, hogy 1880-ban ők kezdték el először árulni a St. Luis utcán.

Little boy eating a hotdog at a cookout

  • A vicces, beszélő nevet egy sport-karikaturista, Tad Dorgan találta ki. A rajzolót 1901-ben egy baseball-mérkőzés ihlette meg, és képes tudósításában írta le először ezt az  elnevezést.  Később a név elterjedt, és a virslivel megtöltött péksüteményt, majd az utcán árult, virslis ételt kezdték így nevezni az emberek, ami szájhagyomány úton tovább terjedt.
  • Bunkóság a villahasználat. Hiszi vagy sem, de Amerikában megalapították az Amerikai Hot Dog és Kolbász Tanácsot, és tagjai megírták, megszerkesztették az ún. hot dog-etikettet, ami kerek-perec kimondja, hogy súlyos etiketti vétséget követ el az, aki villával merészeli enni a hot dogot.
  • Van, ami viszont egyáltalán nem ciki. Ha nem használ evőeszközt, kést és villát, akkor ugye semmi baj nem lehet. Ahogy akkor sem, ha esetleg nincs kéznél szalvéta, vagy bármilyen papírtörlő, egyszerűen törölje le a kezével. A hot dog-etikett szerint ez teljesen rendben van, és semmi kivetnivaló nincs benne.
  • A világ legdrágább hot dogja. A világ legdrágább hot dogját Seattle-ben adták el, még pedig durván 46.000 forintért. Hogy mi volt a kifliben, amiért ennyi pénzt fizettek ki? A kuriózumnak számító wagyu marhából készült a kolbász, és olyan különleges hozzávalók is kerültek mellé, mint a libamáj, a szarvasgomba, illetve az egzotikus japán majonéz.
  • De most akkor ki találta fel? Igazából ismert, konkrét feltalálót nevesíteni nem lehet a hot dog esetében. Csak annyi bizonyos, hogy vagy Bécs, vagy Frankfurt városában élt az a hentes, aki először készített ilyet. De még ennél is izgalmasabb, hogy a hozzávalók története pedig az ókorig nyúlik vissza. Hiszen már Homérosz is megemlíti a kolbászt az Odüsszeiájában, és egyes feljegyezésekben arra is találhatunk utalást, miszerint már Néró császár szakácsa is készített az uralkodónak valami hasonló ételt.

 

 De arra a kérdésre, hogy hogyan került a kolbász, majd a virsli

abba a bizonyos zsömlébe, majd kiflibe, már nehéz lenne válaszolni…

Ami biztos, hogy a Húsháznál Hot-Dog virsli rudacskák mellett

 a hozzáillő szószokat – mustárt, ketchup -,

sőt még a kiflit is be tudja szerezni!

Érdekelnek a termékek!

  • Telephelyeink és elérhetőségeik
  • Balatonlelle 06 85 450 115
  • Győr 06 70 944 7775
  • Balatonboglár 06 76 767 601

Vásárlóink véleménye

Együttműködő partnereink