4 tipp, hogy tökéletes legyen a Márton-napi libalakoma
November 11-én libát eszünk! Mert ha nem akarunk egész évben éhezni – ahogy a mondás tartja –, akkor bizony nincs más választásunk! Bár a jóslat beteljesülésétől nemigen tartanak sokan, a liba fogyasztása szokásként megmaradt. Így novemberben bizony érdemes egy különleges Márton-napi menüvel előrukkolni!
A liba legkedveltebb részei a combja, a mája és a melle húsa, a Márton-nap azonban főként a szárnyas combjáról szól. De hogyan lehet tökéletes a libalakoma? Van néhány tippünk!
- Így fűszerezzünk!
A liba a barna húsú szárnyasok közé tartozik, ahogy a kacsa és a gyöngytyúk is. Sötét, rostos húsa zsírosabb, mint a fehér húsú szárnyasoké, és erőteljesebb a szaga is, ezért a libát érdemes bátran fűszerezni. Jól passzolnak hozzá az olyan zöldfűszerek, mint a kakukkfű, rozmaring és a majoranna, majd jöhet hozzá egy kis só, illetve szerecsendió és már garantált is az ízletes végeredmény.
- Pácoljuk!
A sütés előtti napon a libacombokat alaposan dörzsöljük be sóval, majd a húsos részüket szórjuk meg a zöldfűszerekkel. Fedjük le őket, majd mehetnek is a hűtőbe!
- Konfitáljuk!
Ahhoz, hogy tökéletes legyen az a bizonyos libasült, érdemes zsírba fektetni a combokat, majd alacsony hőfokon, hosszan sütni, azaz konfitálni. A combokat maximum 140 fokos sütőbe tegyük, majd nagyjából fél órán át süssük. Ezután vegyük lejjebb a hőfokot 100-120 fokra, majd 2,5-3 óra alatt süssük készre. Így a hús omlósra, a bőre pedig ropogósra sül.
- Kínáljuk megfelelő körettel!
Nem lehet jobb köretet találni a párolt vöröskáposztánál, illetve a burgonyapürénél. De a libához jól passzolnak az édeskés ízek, így a hús mellé bátran kínálható egy kevés balzsamecet is.
Nézzen szét a Húsház kínálatában, ahol mindig minőségi alapanyagokat talál!>>>