A rétes hagyományainak nyomában
Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére…
De mi nem szeretnénk megfosztani Téged a rétes élményétől, sőt inkább bemutatjuk ennek a finomságnak az eredetét, érdekességeit és persze egy fantasztikus recepttel is készülünk. Ha Te sem tudsz ellenállni a rétes csábításának és szeretettel emlékezel vissza a nagyi utánozhatatlan desszertjére, tarts velünk és merülj el a nosztalgikus ízek emlékében!
A rétes története
A közép és kelet-európai országok körében mai napig vita kérdése, hogy vajon honnan is származik a rétes. Kicsit mindegyik konyha a sajátjának érzi, így a magyarok is gyakran hungarikumként tekintenek rá. De az igazság, hogy a rétes elterjedése hazánkban részben a török hódításokhoz köthető. A törökök a 16. században hozták el a közel-keleti térségből ezt a különleges süteményt Európába, ahol azóta is hatalmas sikernek örvend.
Ahány hely, annyi rétestészta. De a hagyományos recept szerint, a tésztát vékonyra kell nyújtani, majd a töltelékkel megtölteni. A leggyakoribb rétesfajták közé tartozik az almás, a diós, a túrós rétes, de számos egyéb variáció is megtalálható a háziasszonyok tarsolyában.
Érdekességek és hagyományok
Nem csupán egy egyszerű édesség, hanem számos hagyományhoz, népszokáshoz és mítoszhoz kapcsolódik. Falun ünnepekkor, lakodalmakkor, mulatságokkor előszeretettel készítették, mivel hittek szerencsehozó erejében. A réteskészítésnek közösségformáló ereje is volt, mivel egyes alkalmakkor az egész közösség összegyűlt, hogy elkészítsék, majd elfogyassza ezt a finomságot.
- A népi hiedelem szerint, a hosszú életet a hosszúra nyújtott rétes fogyasztása garantálja.
- Minél gazdagabb a rétes tölteléke szilveszterkor, annál több lesz a boldogság a következő évben.
- Párizsba a nagy cukrászok, a 19. századba Magyarországról rendeltek rétest, ez volt az úgynevezett „Rétes Hongrois”.
- Készítése gyakran összefonódik a házassággal és a gazdagsággal. Egyes kultúrákban azt hitték, hogy a rétes sütésekor elmondott kívánságok valóra válhatnak.
- Vidéken a gyermekágyas asszonyoknak rétestálat, más néven komatálat vittek ajándékba.
- Ha esküvő volt a faluban, a rétest a vendégek ajándékozták. A lakodalom napján a rétest együtt vitték a vőlegényhez a nyoszolyólányok és a vőfély.
Próbáld ki Te is!
Ha meghoztuk a kedved a réteshez, most mutatunk egy nagyszerű almás-diós receptet, így Te is könnyen elkészítheted a családnak ezt az ízletes édességet.
Előkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Vágd fel az almákat vékony szeletekre, majd keverd össze a cukorral, fahéjjal és darált dióval.
Réteslapok előkészítése:
- Ha vásárolt réteslapot használsz, kibontás előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűvé váljon.
- Olvaszd meg a vajat.
Réteslapok rétegezése:
- Teríts egy réteslapot egy tiszta konyharuhára vagy egy sík felületre.
- Kend meg vajjal.
- Helyezz rá egy másik réteslapot, majd ismételd meg a vajazást. Folytasd, amíg a réteslapok elfogynak.
Töltelék elhelyezése:
- Helyezz egy réteg almát a réteslapok alsó harmadára.
- Tekerd fel a rétest az almával együtt, majd a széleit lefelé hajtogasd be, hogy a töltelék ne folyjon ki.
Sütés:
- Helyezd a rétest egy sütőpapírral borított tepsire.
- Kenj egy vékony réteg vajat a tetejére.
- Süsd előmelegített sütőben körülbelül 30-40 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.
Tálalás:
- Hagyd kihűlni néhány percig, majd szórd meg porcukorral.
- Vágd szeletekre és tálald.
Bevállalósabbak akár maguk is elkészíthetik a rétestésztát, amihez minden szükséges alapanyag megtalálható kínálatunkban! Ha pedig szívesen ennél egy jó rétest, de a sütögetés nem igazán Neked való, a Húsház desszert kínálatában rengeteg ízesítés közül választhatsz!