Az augusztusi hónap terméke: a barack
A nyár utolsó hónapja egy újabb ízletes alapanyagot hoz el számunkra a konyhában: a barackot. Ez a gyümölcs nem csupán a meleg napok egyik ínycsiklandó örömforrása, hanem a kreatív konyhaművészet remek alapanyaga is. Fedezzük fel együtt a barack kulináris sokszínűségét!
Mi fán terem a barack?
A barack a nyár egyik sláger gyümölcse. Beszéljünk akár őszi-, akár sárgabarackról vagy nektarinról, a rajongótábora mindegyiknek igen nagy.
A barackról általánosságban elmondható, hogy a rózsafélék családjába tartozik, rokona a mandula és a szilva is. Mind az őszi, mind a sárgabaracknak nagy a víztartalma, mintegy 85-90 százalék. Emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak.
Hogyan bánjunk vele a konyhában?
Legyen szó egy egyszerű barackos desszertről, egy mennyei krémlevesről, egy frissítő turmixról vagy akár egy ínycsiklandó húsételről, a barack édes, gyümölcsös ízvilága lenyűgözi az ízlelőbimbókat. Készítsünk bármilyen receptet is, ne felejtsük el, hogy a barack kimondottan édes, így vigyázzunk, hogy a hozzáadott cukor ne legyen túl sok, mert ezzel elnyomhatjuk a gyümölcs ízét, saját édességét.
Recept: ellenállhatatlan őszibarackleves
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kg őszibarack
- 1 csipet só
- 4 ek cukor
- 1 ek méz
- 1 csomag vaníliáscukor
- 4 db szegfűszeg
- 2,5 dl habtejszín
- 1 ek étkezési keményítő
Elkészítése:
Három-négy barack kivételével meghámozzuk, majd felaprítjuk a gyümölcsöket és fűszerekkel együtt, bő 1,7 liter vízben megfőzzük.
A levével együtt összeturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, a maradék barackot is összedaraboljuk, majd a levesbe tesszük.
A tejszínt csomómentesre keverjük a keményítővel, a forrásban lévő leveshez adjuk és felfőzzük. Egy-két perc múlva vegyük is le a tűzről.
Hidegen tálaljuk.