GrillszezON: 5 hasznos tipp a tökéletes grillezett falatokért
A grillezést sokan félvállról veszik, hiszen mi is lehetne ebben olyan bonyolult? Ennek a hozzáállásnak tudható be, hogy sokszor kerülnek le a grillről túlságosan átsült vagy ízetlen falatok. Ahhoz, hogy a grillezett ételek valóban tökéletesek legyenek, fontos néhány jó tanács megfogadása. Cikkünkben összegyűjtöttünk öt hasznos tippet, amelyek segítségével garantáltan elvarázsolhatja vendégeit a grillen készített ínycsiklandó ételekkel.
Fedezze fel a grillezés művészetét és hódítsa meg a grillrácsot!
Minden a jó parázsnál kezdődik
Faszén vagy brikett használata esetén csak akkor kezdjen el grillezni, ha már nem lánggal ég, hanem a parázs vörösről fehérre izzik.
Az optimális hőfok egy rendkívül egyszerű praktikával megállapítható. Csak tartsa a tenyerét kb. 12 cm magasságban a parázs fölé, majd ha öt másodpercig képes ott tartani, de azután már félre kell kapnia a kezét, akkor indulhat a sütés!
A pácolásról sosem szabad megfeledkezni
Ahhoz, hogy a grillezett hús igazán ízletes legyen, elengedhetetlen a pácolás! Sütés előtt minimum négy órával – de legjobb ha már előző nap – alaposan be kell kenni a húst fűszeres olajjal. Nem lehet mellélőni a grill fűszerkeverékkel, de készíthető saját keverék is. A grillezett falatokhoz jól passzol a fokhagyma, a rozmaring és a kakukkfű is.
Jól válassza ki a húsokat
Minél soványabb a hús, annál könnyebb kiszárítani, így bátran kerülhetnek a grillre zsírosabb darabok. A soványabb húst nem árt baconbe vagy alufóliába göngyölni – ezek megakadályozzák a kiszáradást. Mindemellett az is nagyon fontos, hogy a forgatáshoz hosszú nyelű fogót vagy lapátot használjon, a húst nem szabad villával szurkálni. Csak így maradnak a húsban meg a nedvek és így lesz finom szaftos.
Tökéletes választás lehet a grillezéshez a Bajor grillkolbász, a pecsenye kacsa, a steak, a friss magyaros grillkolbász, a grillcsirke és a Húsház flekken. A húsok megbolondíthatók még egy kis baconos grill szósszal is.
Nem mindegy, milyen zöldségek kerülnek a grillrácsra
A grillezéshez a kevés vizet tartalmazó zöldségek az ideálisak. Ilyen például a paprika, a kukorica és a gomba. A sütés előtt ezeket is érdemes megkenni olajjal vagy vajjal, illetve fűszerezhetők is.
A készre sült falatokra is figyeljen
Bármilyen nagy odafigyeléssel is készülnek el a grillezett ételek, mindent el lehet rontani azzal, ha a húst a rácson szeretné melegen tartani, ugyanis így nagyon gyorsan kiszárad. A rostélyról levett ételeket a legjobb alufóliába csomagolni, így nem hűlnek ki és egyenletesen oszlanak el bennük a nedvek.
Tegye próbára tippjeinket élesben is! A grillezéshez szükséges alapanyagokért nézzen szét a Húsház széles kínálatában! >>>