Így süssön hurkát, durranás nélkül
A tél egyik kihagyhatatlan fogása az igazi házias ízeket biztosító hurka. Remek étel, azonban az elkészítése rendkívül sok bosszankodással jár. A sütés közben a bél a legtöbbször kiszakad, szétrobban. Ezáltal ugyan az ízélmény semmit nem romlik, az étel esztétikailag jelentős károkat szenved. És valljuk be, a kinézet is sokat számít, ugyanis egy szétrobbant hurkát kellemetlen felszolgálni a vendégeknek.
Lássuk, hogyan kell helyesen hurkát sütni öt lépésben.
- Tegyük a hurkát egy nagyobb tepsibe. Lényeges, hogy úgy helyezzük el a szálakat, hogy azok ne érjenek egymáshoz. Egyébként összeragadnak, összesülnek és kidurrannak.
- Mielőtt behelyeznénk a hurkát a sütőbe, mindenképp melegítsük fel azt, 170-180 fokra.
- Sütés előtt szurkáljuk meg a hurkát, méghozzá lehetőleg egy vékony tűvel. Nem kell sokat szurkálni, elég darabonként néhány helyen. Ha húsvillával szurkáljuk, és nagyobb lyukak keletkeznek, vagy ha egyáltalán nem szurkáljuk meg, akkor biztos, hogy szétdurrannak.
- Öntsünk megközelítőleg fél deci vizet a tepsibe, hogy a hurka ne ragadjon oda.
- Ha puhán szeretnénk hagyni a hurkát, akkor megközelítőleg fél órán keresztül süssük. Viszont ha arra vágyunk, hogy a bőre igazán ropogós legyen, akkor 10 perccel tovább hagyjuk a sütőben.
Mindemellett még van egy plusz tippünk, hogy semmiképp ne legyen durranás a sütés vége. A fagyasztott hurkát legalább félig ki kell olvasztanunk, majd ezután jöhet a fenti sütési procedúra.
Mind a véres-, mind a májashurkát megtalálja a Húsház kínálatában! Az elkészítéséhez pedig sok sikert kívánunk!